Pobeg dveh srbskih pripornikov iz koprskega zapora po več kot dveh tednih dobiva epilog. Direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič, ki je že na petkovi novinarski konferenci sprejel objektivno odgovornost in napovedal svojo upokojitev, bo z umikom v pokoj pohitel in se od koprskega zapora poslovil že s prihodnjim torkom. Kot vršilka dolžnosti ga bo nadomestila Janja Pahor Mohorič, vodja komisije, ki je preučila nepravilnosti in okoliščine koprskega pobega. Čeprav se je s pomanjkljivostmi seznanila iz prve roke, Pahor-Mohoričeva ocenjuje, da je zapor na splošno v dobrem stanju.

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je danes prav tako že napovedal, da bo vodstvo zaporov disciplinsko ukrepalo zoper šest zaposlenih – pet pravosodnih policistov in eno neuniformirano osebo. Službe ne bodo izgubili, bodo pa prejeli opozorilo pred odpovedjo. Komisija je namreč poleg objektivne odgovornosti vodstva ugotovila tudi subjektivno odgovornost posameznikov. Najbolj problematično je bilo to, da se pravosodni policisti niso držali načrta varovanja in v kritični noči več kot dve uri niso opravili nobene izmed predvidenih aktivnosti. Po besedah Podržaja bi danes govorili o uspešno preprečenem pobegu, če bi nočna izmena štirih pravosodnih policistov »vsaj približno delala po načrtu«.

Kadrovska podhranjenost

Koprski zapor je danes obiskala pravosodna ministrica Andreja Katič, ki se je zavzela za kadrovske okrepitve med pravosodnimi policisti pa tudi med strokovnimi sodelavci. Po optimalnem scenariju bi slovenski zaporski sistem moral dobiti dodatnih 138 pravosodnih policistov (trenutno jih je 551) in 29 strokovnih delavcev, vendar pa takšne kadrovske injekcije v kratkem času ne bo mogoče zagotoviti. Katičeva je sicer že med obiskom Kopra napovedala, da se bo že čez nekaj ur pogovorila tudi s finančnim ministrom in ministrom za javno upravo, vendar v isti sapi dodala, da so postopki zaposlitve dolgotrajni, saj je nove pravosodne policiste treba tudi izuriti. Zato se tovrstni postopki lahko zavlečejo tudi za leto in pol. Podržaj je ob tem dodal, da za letošnje leto računa na načrtovanih 30 novih zaposlitev, za prihodnje leto pa na 20; lani so prav tako zaposlili 20 ljudi. Kadrovsko stisko trenutno rešujejo tudi z upokojenimi pazniki.

Katičeva je povedala, da Podržaj trenutno še uživa njeno zaupanje, se je pa z njim dogovorila za podrobnejšo preučitev varnostne slike vseh slovenskih zaporov.

Kritični sindikat

Že v ponedeljek so se pred koprskim zaporom zbrali tudi predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije s predsednikom Frančiškom Verkom na čelu. »Skrb zbujajoče je, da se je tako dolgo čakalo, da bi se kar koli ukrepalo,« je po poročanju STA tedaj ocenil predsednik sindikata in dodal, da so pristojni začeli ukrepati šele, ko je v javnost prišlo odprto pismo zaposlenih v koprskem zaporu.

»Pravosodni policisti pričakujemo le, da bomo lahko opravljali svoje delo, ki ga trenutno zelo težko opravljamo,« je dodal prav tako prisotni pravosodni policist Patrik Arnaut, ki je zanikal, da bi kdor koli med njimi med delom v nočnem času spal. Po njegovih besedah redno opravljajo nočne obhode in pripravljajo poročila za naslednji dan, vodje izmene pa imajo še precej več zadolžitev.