Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je romunski predsednik Pahorja podrobneje seznanil s prednostnimi nalogami romunskega predsedovanja Svetu EU in pripravami na neformalni vrh voditeljev držav članic unije, ki ga bodo maja gostili v mestu Sibiu.

Pahor je obisk v Romuniji ob začetku predsedovanja Svetu EU označil kot »znak naše podpore predsedovanju in izraz naše volje, da storimo vse, kar je v naši moči, da bi Romuniji v teh šestih zelo zahtevnih mesecih uspelo storiti največ in najbolje, da se ohranijo vera in moč in prepričanje v skupno evropsko prihodnost«. Poudaril je, da Slovenija podpira prednostne naloge romunskega predsedovanja in pozdravlja prizadevanja za okrepljeno širitveno perspektivo za države Zahodnega Balkana ter napoved intenzivnega nadaljevanja dela na pomembnih odprtih zadevah, kot so pogajanja o brexitu in večletnem finančnem okviru EU, so navedli v predsednikovem uradu.

Pahor in Iohannis sta veliko pozornosti posvetila tudi prihodnosti EU in Zahodnemu Balkanu. »Vesel sem, da predsednik razume pomen Ljubljanske iniciative, ki je izraz želje, da se razmišljanju o evropski prihodnosti da svežino. Gre za osnutek nove evropske ustave in za zamisel o novem evropskem ustavnem procesu,« je dejal slovenski predsednik. Predsednika sta se strinjala, da je močna in povezana EU pomembna za varnost in blaginjo ljudi in za stabilnost v mednarodni skupnosti. Pahor je v Bukarešti napovedal vrh pobude Brdo Brioni, ki bo v začetku maja v Tirani, v pripravah na to srečanje pa se bo pogovarjal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem konec januarja, ko bo na uradnem obisku v Srbiji, so sporočili iz Pahorjevega urada. Slovenski predsednik je izpostavil tudi dobro dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Romunijo pri reševanju migrantskega vprašanja konec leta 2015 in v začetku leta 2016, ko je Romunija kot pomoč pri obvladovanju migrantskega vala v Slovenijo napotila dva kontingenta policistov.

Oba izpostavila veliko možnosti za izboljšanje gospodarskih odnosov

Predsednika sta v pogovoru potrdila, da so gospodarski odnosi med državama dobri, vendar ostajajo številne možnosti za izboljšanje. Pahor je pri tem izpostavil, da številna slovenska podjetja Romunijo vidijo kot trg z velikim potencialom, tudi zaradi visoke gospodarske rasti in pozitivnih gospodarskih napovedi.

V letu 2017 je obseg blagovne menjave med državama znašal 799,5 milijona evrov, kar je bilo 16,6 odstotka več kot leta 2016, rast pa se je nadaljevala tudi lani, saj je v prvih devetih mesecih blagovna menjava znašala 805,3 milijona.

Pahor in Iohannis sta spregovorila tudi o pomembnosti regionalnega sodelovanja, vključno s Pobudo treh morij, katere vrh bo letos gostila Slovenija, lani pa ga je pripravila Romunija. Strinjala sta se, da je regionalno sodelovanje učinkovit mehanizem sodelovanja in instrument inovativne politike reševanja izzivov, ki lahko bistveno prispeva k vzpostavitvi dolgoročnih dvostranskih stikov med institucijami in strokovnjaki, so navedli v uradu predsednika republike.

Pahor se je ob robu uradnega obiska v ponedeljek sestal s predstavniki poslovne skupnosti, ki na gospodarskem področju povezujejo Slovenijo in Romunijo.