V prvem nastopu na glavnem turnirju odprtega prvenstva Avstralije v tenisu je neustavljiva Tamara Zidanšek ponesla slovensko zastavo v drugi krog po zmagi nad razvpito rusko Avstralko Darjo Dašo Gavrilovo, ki jo je s fantastično igro pospravila z igrišča. Konjičanka je bila za prvo zmago na turnirjih največje četverice boljša s 7:5, 6:3. Današnji dan bo za vedno zapisan v knjigo slovenskega tenisa, ko so na turnirju za grand slam istočasno vsak na svojem igrišču nastopali trije predstavniki Slovenije. Poleg Tamare Zidanšek še Dalila Jakupović in Aljaž Bedene, ki pa sta se od prvega koledarskega turnirja največje četverice poslovila brez dobljenega niza.

Uro po zmagi je presrečna Tamara Zidanšek v medijskem središču v Melbourne parku ekipi Dnevnika povedala: »Ko sem izvedela, da bom igrala z Gavrilovo, sem si želela, da naju organizator ne bi dal igrati na kakšno manjše igrišče v ozadju. Če bom nastopila na velikem stadionu, bom zmagala, sem verjela. In želja se mi je uresničila. Nastopila sem na veličastnem igrišču Margaret Court z igralko, ki mi po stilu igre zelo ustreza. Njen tenis je oster, vendar ne udari na polno vsako žogo, tako da se igra lahko razvije. In to že dobro obvladam. Res mi je šlo. Ne morem opisati, kako srečna sem. Daša je bila fer nasprotnica, čeprav je bil njen štab zelo razočaran, saj je pričakoval gladko zmago.«

Pri vodstvu s 6:5 v prvem nizu je Zidanškovi uspel veliki met, Gavrilovi je odvzela servis in osvojila prvi niz. Avstralka je nato jezno zalučala lopar proti svoji klopi in odšla na stranišče. Na igrišče se je vrnila odločena, da osvoji drugi niz. Naturalizirana Avstralka je Slovenki takoj odvzela servis. Slovenka ji je odgovorila z enako mero, v nadaljevanju pa je iniciativa znova pripadla Tamari Zidanšek. Zaključna igra je bila dinamična, a niti za hip ni bilo dvoma, katera igralka bo dobila tekmo. Zidanškova je izkoristila prvo zaključno žogico in se veselila doslej svojega največjega uspeha na turnirjih za grand slam.

Aljaž Bedene izenačen le do izida 4:4 v prvem nizu

Aljaž Bedene je bil proti četrtemu nosilcu na osrednjem igrišču Rod Laver do izida 4:4 v prvem nizu povsem enakovreden nasprotnik Aleksandru Zverevu. Ruski Nemec je že neprijetno pogledoval proti trenerju, češ kaj se dogaja. »Nenadoma sem začel razmišljati, kako naprej, pa se je vse obrnilo,« je Aljaž Bedene razložil preobrat, ko je analiziral dvoboj, ki ga je izgubil s 4:6, 1:6, 4:6. Ljubljančan je dodal, da v resnici igra precej bolje, kot trenutno kaže na svetovni lestvici (67. mesto).

»Zamenjal sem lopar, mesec in pol zapravil pri preizkušanju strun. V Celju so mi operirali oči, tako da ne nosim več leč, in tudi psihologinjo sem našel, da bo spravila v pravo zaporedje moje 'modrovanje' med dvoboji,« je o pripravah na letošnjo sezono povedal Ljubljančan, ki ga vročina v Avstraliji ne moti. Prav tako Bedene nima več treme pred igranjem na velikih stadionih. Potrebuje samo še malce več samozavesti pri igri.

Dalila Jakupović brez možnosti

Dalila Jakupović je brez prave samozavesti po bolezni, s katero se je spopadala v preteklih dneh, v Melbournu v prvem krogu, pol ure po zmagi Tamare Zidanšek, izgubila proti plavolasi Italijanki Camili Giorgi, s katero se je lani pomerila na travi na turnirju v Nottinghamu in zmagala. Zato se je pričakovala ostra revanša. A tokrat Slovenka nasprotnici ni bila kos, končalo se je ekspresno s 6:3, 6:0. Po dvoboju je bila Dalila Jakupović kratka in jasna: »Zelo me jezi ta poraz, čeprav sva s Camilo zunaj igrišča dobri prijateljici. Upam, da bom kmalu spet v stari dobri formi.«

Zidanškova se bo v drugem krogu pomerila z Japonko Naomi Osako, ki je bila v večernem dvoboju s 6:4, 6:2 boljša od Poljakinje Magde Linette. Aljaž Bedene se odpravlja v Argentino na serijo južnoameriških turnirjev, Jakupovićevo pa v Melbournu čaka še nastop v kategoriji ženskih dvojic.