Slovenska alpska smučarska reprezentanca v tehničnih disciplinah je delno izpolnila pričakovanja na petem veleslalomu sezone. Meta Hrovat je s sedmim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v sezoni, skupno pa tretjo najvišjo v svetovnem pokalu. Ana Bucik in Neja Dvornik se nista uvrstili med najboljših 30 ter nista izpolnili pričakovanj trenerja Denisa Šteharnika, ki je danes postavil prvo progo.

Dvajsetletna Kranjskogorčanka ima v tej sezoni obilo težav, saj si zaradi bolečin v gležnju težko obuje smučarski čevelj, zato trenira manj kot tekmice. Danes pa je na Plan de Coronesu, priljubljenem smučišču slovenskih rekreativcev, dokazala, da je še vedno ena najbolj obetavnih alpskih smučark v svetovnem pokalu. Na prvi progi je Meta Hrovat dosegla deveti čas, na drugi pa prišla v cilj skoraj s sekundno prednostjo. Dotlej je dosegla daleč najhitrejši čas, ki so ga do konca izboljšale le najboljše tri alpske smučarke. Najhitrejša je bila Tessa Worley, ki je ubranila drugo mesto, druga je bila Mikaela Shiffrin, ki je z debelo sekundo ubranila vodstvo po sanjski prvi progi, na tretje mesto pa je s tretjim časom druge proge napredovala Marta Bassino. Italijanka je Slovakinjo Petro Vlhovo, zmagovalko zadnjega veleslaloma na Semmeringu, potisnila na četrto mesto. Pred Meto Hrovat sta bili z minimalno prednostjo zgolj še velemojstrici, kot sta Viktoria Rebensburg in Francesca Brignone. Zanimiv je pogled na najboljšo deseterico. Le Italija je imela dve predstavnici, preostalih osem držav pa je imelo po eno alpsko smučarko.

Meta Hrovat je pojasnila, v čem je bila skrivnost njenega današnjega uspeha: »Ko sem si zjutraj obula smučarski čevelj, sem čutila manjšo bolečino kot v zadnjem obdobju. Čutila sem, da bi to lahko bil moj dan. Ta proga, ki je za ženske kar težka, mi je zelo všeč. Vesela sem, ker sem dokazala, da še znam smučati.«

»Meti lahko samo čestitam, saj večina tekmovalk s takšnimi bolečinami sploh ne bi obula smučarskega čevlja. Sploh si ne znam predstavljati, kako bi Meta smučala, če bi trenirala po programu, ne prilagojenem ritmu. Meta je posebej hitra na ekstremno težkih terenih, na lažjih lahko še napreduje. Neja Dvornik je bila prvič na tem smučišču in se je zelo dobro izkazala. Ana Bucik pa je premalo tvegala v strmini in zadnjem delu,« je nastope slovenskih tekmovalk ocenil Denis Šteharnik.

Prva proga je bila dinamična, na strmem in atraktivnem terenu v italijanskih Dolomitih pa je bilo mogoče v dobri minuti ločiti vrhunske, dobre, brezglave in slabše veleslalomistke, ki so morale za Mikaelo Shiffrin zaostati manj kot štiri sekunde, če so želele startati še enkrat. Američanka zaradi prijateljskih vezi z domačinko Manuelo Mölgg ogromno trenira na tem terenu in ga dobro pozna, kar je izkoristila. Očitno je najboljši alpski smučarki na svetu ustrezala tudi postavitev slovenskega trenerja, saj je lahko svoje mojstrstvo pokazala na najbolj strmem delu proge, kjer je tekmice zgolj v zadnjih 20 sekundah ugnala za debelo sekundo. Da je bilo njeno smučanje res nekaj posebnega, je potrdila z izjavo, da ji je uspel najboljši veleslalom sezone.

»Na drugi progi nisem tvegala na vso moč. Počutila sem se odlično, kar sem dokazovala na ključnih delih proge, ko sem na strmini kontrolirala hitrost. To je bil eden tistih dni, ko sem zares uživala na snegu in je bilo vse popolno,« je po 53. zmagi svetovnega pokala povedala Mikaela Shiffrin. Američanka je vnovič dokazala, da je še odločnejša po redkih porazih, kakršnega je doživela prejšnji teden na slalomu v Flachauu, kjer je morala priznati premoč Petri Vlhovi.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval v Cortini d'Ampezzo, kjer bo od Slovenk nastopila le Ilka Štuhec.