Battistija je na rimskem letališču Ciampiano pričakal sam notranji minister Matteo Salvini in ga nato pospremil v zapor. 64-letni ubežnik je iz posebnega italijanskega letala falcon 900 prišel v spremstvi več policistov, brez lisic in kislega nasmeha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pričakovanjih so ga nato pospremili v rimski zapor Rebibbia, kjer naj bi začel prestajati dosmrtni zapor. Kot navaja AFP, naj bi ga najprej čakalo pol leta samice.

Battisti je bil sicer na begu pred italijansko roko pravice skoraj štiri desetletja. Leta 1979 je bil obsojen zaradi članstva v prepovedani oboroženi revolucionarni skupini, dve leti kasneje pa je med čakanjem na sojenje pobegnil.

Odgovornosti za umore ne priznava

Kljub temu so ga potem v odsotnosti obsodili na dosmrtni zapor zaradi umora dveh policistov ter sodelovanja pri umoru mesarja in načrtovanju umora zlatarja, ki je umrl v strelskem obračunu. Battisti je priznal, da je bil član levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem, ne pa tudi odgovornosti za umore.

Po pobegu je sprva živel v Franciji, nato pa je zbežal v Brazilijo, kjer so ga leta 2007 aretirali v Rio de Janeiru. Po nekaj letih v priporu je takratni brazilski predsednik Lula izdal odlok o prepovedi izročitve Italiji, kar je podprlo tudi brazilsko vrhovno sodišče, zato je lahko odšel na prostost.

Novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro pa je že med predsedniško kampanjo obljubljal, da bo ob nastopu mandata Battistija nemudoma izročil Italiji. Nalog za njegovo izročitev pa je sredi decembra podpisal že odhajajoči predsednik Michel Temer.

A Battisti je poniknil, dokler ga niso v soboto aretirali v sosednji Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra. Operacijo so po poročanju AFP v sodelovanju izvedli bolivijski in italijanski policisti.