Izjemno velika nevarnost plazov vlada v nekaterih goratih predelih, na nadmorski višini nad 1500 metrov, na Predarlskem, na zahodu Tirolske in v okraju Pinzgau na jugozahodu Solnograške.

Plazovi bi ob proženju lahko postali »ekstremno veliki« in bi predstavljali veliko grožnjo. Med ogroženimi je na primer tudi Innsbruck, a to po navedbah tamkajšnjih oblasti za zdaj nima neposrednega vpliva na mesto, zato za zdaj tudi ne nameravajo evakuirati prebivalcev.

Sicer pa najvišja, peta stopnja nevarnosti plazov vlada tudi v delu vzhodne Tirolske in severnih zillertalskih Alpah, navaja avstrijska radiotelevizija ORF.

Poleg snega še orkanski veter

Na teh prizadetih območjih danes znova močno, neprekinjeno sneži, do popoldneva se bo meja sneženja spustila do nižin. Padavine spremlja viharni veter severozahodne smeri, katerega sunki dosegajo do 130 kilometrov na uro. Vremenske razmere se bodo po napovedih vremenoslovcev umirile šele v torek.

V drugih delih Tirolske in Solnograške, pa tudi v večjih delih Štajerske in Gornje Avstrije vlada četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti.

Sneg povzroča številne nesreče

Kot so še poudarili, so zimske aktivnosti zunaj označenih prog zelo nevarne. V soboto so zaradi plazu v Lechu umrli trije nemški smučarji, ki so smučali na zaprti progi, enega še vedno pogrešajo.

Na prizadetih območjih neprestano delajo gasilci in reševalci, pomaga jim tudi okoli 1000 vojakov. Pri čiščenju snega so danes v kraju Flachgau na Solnograškem s strehe padli štirje delavci, pri čemer je eden umrl. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, je ob padcu dva delavca popolnoma zasulo, dva pa deloma. Očividci so delavce začeli takoj izkopavati iz snega, a je bilo za 47-letnika prepozno. Dva sta bila poškodovana.

Na severu Štajerske pa je dopoldne s ceste po pobočju zdrsnil avtobus, pri čemer je bilo poškodovanih 13 ljudi, med njimi voznik. Reševalci so povedali, da bi bila lahko nesreča avtobusa, ki je bil na poti iz Salzburga v Gradec, končala precej bolj tragično. Poškodovane so prepeljali v bolnišnico v Schladming.

V prizadetih avstrijskih zveznih deželah so že v nedeljo zaprli številne ceste in druge prometne povezave. Po vsej državi je zaprtih skupaj več kot 180 cest.

Številni kraji so nedostopni

Zaradi najvišje, pete stopnje nevarnosti plazov in tudi sicer zasneženih cest danes ni več mogoče dostopati do nekaterih krajev pod Arlbergom, med katerimi so tudi Lech, Zürs in Stuben, ter do večine vasi v dolini Walsertal. Zaprli so tudi arlberško železniško povezavo med krajema Bludenz in Landeck. Organizirali so nadomestni prevoz, a prihaja do zamud, tudi do dve uri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi na Solnograškem po cesti ni več mogoče dostopati do nekaterih krajev, med 13. in 14. uro bodo danes pri smučišču Flachauwinkl v obe smeri zaprli tudi tursko avtocesto. V okraju Pinzgau je bilo v nedeljo zvečer od sveta odrezanih okoli 17.000 ljudi.

Reševalne ekipe v tej avstrijski zvezni deželi ljudem na zasneženih območjih svetujejo, naj se izogibajo nepotrebnemu gibanju na prostem. Prebivalcem ob gozdnem robu pa svetujejo tudi, naj prenočujejo v kleteh, saj bi se lahko drevje zaradi snega polomilo in popadalo na zasnežene strehe, pri čemer bi lahko sneg zasul speče stanovalce.

V kraju Altaussee na Štajerskem so zaradi nevarnosti plazov nekatere prebivalce v nedeljo preselili, medtem pa je do doline Sölktal, prav tako na Štajerskem, kjer je bilo teden dni ujetih okoli 480 ljudi, znova mogoče priti po cestni povezavi. Znova je mogoče pristopati tudi do kraja Radmer, a okoli 1100 ljudi v zasneženih vaseh v tej avstrijski deželi ostaja odrezanih od sveta. Na nekaterih smučiščih na Štajerskem danes naprave ne obratujejo.

Ogrožene so tudi divje živali

Obilica snega pa predstavlja veliko težavo tudi za divje živali, ki na primer na Tirolskem ne morejo priti do zadostne količine hrane. Oskrbovanje krmišč zaradi več metrov visokih snežnih nanosov pogosto ni mogoče.

Močno sneži tudi na jugu nemške zvezne dežele Bavarska, zaradi česar bo reševalcem na pomoč priskočilo tudi 230 policistov. To je ob obisku v Berchtesgadnu danes napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Na območju tega bavarskega kraja že dneve vladajo katastrofalne razmere. Več kot 1000 pripadnikov vojske, gasilcev, Rdečega križa in tehničnih služb pomaga pri čiščenju ogromnih količin snega s streh, ki bi se lahko zrušile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V delih Švice najvišja nevarnost snežnih plazov

Obilno sneženje podobno kot v Avstriji in Nemčiji številne težave povzroča tudi v Švici. Zaradi nadpovprečno velikih količin novozapadlega snega so zaprte številne cestne in železniške povezave, popolnoma pa je od sveta odrezan kraj Disentis na vzhodu Švice. V nekaterih delih Švice so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti snežnih plazov.

Do kraja Disentis s približno 2000 prebivalci, ki trenutno gosti tudi več sto turistov, danes ni mogoče priti niti z vlakom niti po cesti, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal župan Robert Cajacob. Pri tem je izrazil upanje, da se bodo razmere v torek umirile.

Zaradi obilnega sneženja in posledično visoke nevarnosti snežnih plazov je na vzhodu Švice v zadnjih dneh na nekaterih odsekih moten železniški promet, so potrdili na švicarskih železnicah (CFF). Tudi vlaki do Davosa, ki bo naslednji teden gostil Svetovni gospodarski forum, so do nadaljnjega odpovedani. Namesto njih vozijo nadomestni avtobusi.

Od sobote zvečer je v tem delu Švice zapadlo od 60 do 90 centimetrov novega snega, po napovedih švicarskih meteorologov MeteoSwiss pa naj bi ga v srednjem in vzhodnem delu do torka zjutraj zapadlo še od 30 do 50 centimetrov. V zadnjih dveh tednih je na severovzhodu Švice zapadla izjemna količina snega, poroča AFP. Višina snežne odeje je trenutno dvainpolkrat višja od običajne.