Po dopolnjenem 35. letu je na tretjega slovenskega kolesarja vseh časov padel madež, ki bo zaznamoval konec njegove tekmovalne kariere. Dopinški vzorec, ki so mu ga odvzeli sredi aprila lani, v času dirke po Hrvaški, je bil pozitiven na stimulans metilheksanamin (MH), o čemer ga je UCI obvestila konec julija. Sledil je standardni postopek UCI za ugotavljanje dejstev. V tem obdobju Brajkovič po pravilih UCI ni bil suspendiran, v dresu Adrie Mobil pa vseeno ni več tekmoval. Brajkoviču je uspelo zvezo UCI prepričati, da ni šlo za nameren vnos, zato je za kolesarske razmere dobil milo kazen. Črtali so mu samo rezultate dirke po Hrvaški, ne pa tudi dirke po Sloveniji dva meseca pozneje, ko je bil osmi v močni konkurenci.

Razmeroma mila kazen

»Moj vzorec je vseboval majhne količine prepovedane snovi metilheksanamin (MH). Pravim majhne, ker sem – to lahko trdim na podlagi informacij, ki sem jih pridobil – imel dvajset- do štiridesetkrat manjšo koncentracijo MH v primerjavi z vzorci drugih športnikov, ki so bili pozitivni na MH,« je Jani Brajkovič v angleščini zapisal na blogu, kjer je pojasnil verjetno enega najtežjih trenutkov v svoji karieri. V tem ni videl zarote, tudi B-vzorca ni zahteval. Na podlagi informacij iz UCI je vzrok našel v prehranskem dopolnilu za nadomestek obroka, ki ga je kupil po spletu in uporabljal v začetku leta 2018. Dokazal je lahko le povezave med proizvajalcem, kontaminiranim proizvodom in substanco, ni pa imel dejanskega dokaza, ker je prehransko dopolnilo porabil. »Vedel sem, da bo kazen neizogibna, saj smo športniki odgovorni za vse, vendar je bil moj cilj prepričati UCI o nenamerni uporabi,« pravi Brajkovič.

Piše še, da bi se lahko odločil za nadaljevanje postopka, tudi pred mednarodnim športnim razsodiščem CAS, vendar ni želel čakati, niti ni imel ne volje ne denarja za nadaljevanje postopka, zato je sprejel ponujeno desetmesečno kazen. V blogu je potem omenil tudi drugo plat: da je imel v karieri že hujše trenutke, da je zaradi pristopa k čistemu športu doživljal mobing (verjetno v prvih letih kariere v Discovery Channelu ali Astani), celo davljenje, zaničevanje, ustrahovanje… Pravi, da tega ni napisal kot opravičilo, navaja le dejstva. Zaveda se, da so v težkih trenutkih z njim ostali le najbližji.

Še bi rad tekmoval

Brajkovič je veljal za zelo poučenega in odgovornega kolesarja, ki se je zavedal, da v kočljivih situacijah le kolesarji plačajo ceno. Metilheksanamin je zdravju nevaren stimulans, ki ga po ocenah strokovnjakov v petini primerov slabih praks dodajajo prehranskim dopolnilom kot sredstvo za izgorevanje maščob. Prav pri uporabi raznih prehranskih dodatkov velja Brajkovičev primer za novo resno opozorilo in poučno lekcijo drugim športnikom. Po pravilniku WADA so športniki odgovorni za vse. Še zlasti v kolesarstvu zaradi dvajsetletne ostre kampanje proti dopingu veljajo nadpovprečno visoke kazni. Brajkovič se zaveda, da bo madež težko spral, a bi še rad tekmoval.