Kitajski uvoz in izvoz sta lani lani znova dosegla rekordne vrednosti, vendar pa je rast kitajskega uvoza prehitela rast izvoza. Uvoz je v letu 2018 narasel za 15,8 odstotka, medtem ko se je izvoz okrepil za 9,9 odstotka. Obseg celotne zunanje trgovine se je v primerjavi z letom 2017 okrepil za 12,6 odstotka na 4620 milijarde dolarjev.

Samo decembra je sicer kitajski izvoz v medletni primerjavi upadel za 4,4 odstotka, medtem ko je uvoz padel za 7,6 odstotka, kar kaže na padec povpraševanja doma in na tujih trgih.

Največ pozornosti so danes dobili podatki o menjavi z ZDA, predvsem zaradi trgovinskega spora, ki ga je zanetil ameriški predsednik Donald Trump z uvajanjem carin na kitajski uvoz.

Ameriški ukrepi imajo posledice

Kitajski izvoz v ZDA je lani narasel za 11,3 odstotka, medtem ko se je ameriški uvoz okrepil za 0,7 odstotka. Vendar pa analitiki opozarjajo, da imajo ameriški ukrepi že posledice na drugo največje svetovno gospodarstvo, saj je kitajski izvoz v ZDA v lanskem zadnjem mesecu že upadel.

Trump želi, da bi Američani kupovali manj kitajskih proizvodov, da bi zmanjšali velik presežek, ki ga Kitajska ustvari v trgovini z ZDA. Prepričan je namreč, da Kitajska nepravično ščiti in favorizira domača podjetja.

Uvoz ameriške soje na Kitajsko, ki je pomemben kazalnik za politike, saj je eden pomembnejših produktov ameriškega uvoza, je lani upadel za 7,9 odstotka na 88 milijonov ton. Uvoz je lani upadel, ker je kitajska uvedla 25-odstotne uvozne carine na ameriško sojo.

Kitajsko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 6,5 odstotka, potem ko je kitajski bruto domači proizvod lani narasel za 6,9 odstotka. Trgovinska vojna z ZDA je občutneje prizadela predvsem kitajski avtomobilski sektor, ki je lani prvič v 20 letih beležil padec prodaje.