Samo 74 dni do brexita (29. 3.) so otoški politiki še vedno izgubljeni v labirintu brexitskih nesoglasij, prepirov, strankarskega taktiziranja in osebnih ambicij, v katerem ne najdejo izhoda iz EU. Vsaj sporazumnega. V brexitski parlamentarni razpravi smo slišali že tudi prvo psovko.

O brexitskih jajcih

Okoljski minister Michael Gowe je stališče vodstva opozicijskih laburistov do brexita razglasil za jajca. Navdihnil ga je poslanec, ki je predsedniku poslanske zbornice, konservativcu očital, da ni politično nevtralen, rekoč, da ima na avtu (že ikonsko) nalepko tabora zagovornikov članstva v EU, ki brexit razglaša za jajca, ta pa je z velikim nasmehom pojasnil, da je ta nalepka na ženinem, ne pa na njegovem avtu. Konservativna vlada kljub pričakovanemu hudemu porazu ne spreminja taktike, ki temelji na strašenju: nasprotnike brexita straši z nesporazumnim odhodom, zagovornike brexita s preklicem brexita. Tri četrt vprašanih Britancev zavrača ločitveni sporazum, ker ga imajo zagovorniki in nasprotniki brexita za veliko slabšega, kot je članstvo v EU. »Nihče ne trdi, da je popoln, je pa edini sporazum, ki je na voljo za urejen odhod iz EU in ura tiktaka. Zdaj je čas, da se vsi postavimo za ta sporazum,« je poslance nagovoril notranji minister Sajid Javid.

Preklic brexita bi odprl vrata desničarskemu populizmu

Zunanji minister Jeremy Hunt pravi, da bi padec sporazuma v parlamentu prinesel brexitsko paralizo, ta pa preklic brexita. S preklicem brexita najbolj straši prometni minister Chris Grayling, ki pravi, da bi se 17 milijonov Otočanov, ki so glasovali za brexit, počutili prevarane (malo kdo omenja petnajst milijonov tistih, ki so glasovali proti, in trinajst milijonov tistih, ki niso glasovali) in da to utegne prinesti vzpon skrajne desnice, manj strpnosti in več nacionalizma. »To bi končalo stoletja zmerne politike v Britaniji in odprlo vrata ekstremističnim populističnim silam, kakršne vidimo v drugih državah Evrope,« je dejal Grayling in pozval poslance, naj v torek glasujejo za brexit premierke Mayeve. Ta je v članku za današnji (desničarski) Sunday Express ponovila, da bi zavrnitev sporazuma ali prinesla nesporazumni brexit ali odnesla brexit. »Neuspeh pri uresničenju brexita bi bil katastrofalna in neodpustljiva kršitev zaupanja v našo demokracijo,« trdi Theresa May, »moje sporočilo parlamentu ta konec tedna je; čas je, da pozabite na igrice in naredite to, kar je prav za našo državo.«

Če Mayin brexit pade, bo Corbyn sprožil nezaupnico

Ne kaže ji dobro. Več kot sto poslancev njene konservativne stranke je napovedalo, da bo kot opozicija glasovalo proti premierkinemu brexitu. Kaj se bo zgodilo v primeru hudega poraza vlade, je nejasno in nepredvidljivo. Vse več poslancev zahteva odložitev brexita in parlamentarni prevzem brexitskih pogajanj. Vse več se jih javno zagreva za nov referendum. Anonimno tudi najmanj dva Mayina ministra. Laburistična opozicija, ki za izhod iz brexitskega labirinta navija za predčasne volitve, je v stanju izredne pripravljenosti za rušenje Mayeve. V primeru hudega poraza vlade naj bi Jeremy Corbyn takoj sprožil glasovanje o nezaupnici. Londonski župan Sadiq Khan pravi, da bi Mayeva v primeru poraza vlade morala sama odstopiti in razpisati predčasne volitve. »Če sta naša vlada in parlament nesposobna najti izhod iz te zmešnjave, bi morali politiki to prepustiti britanskemu narodu.« In kaj hoče… narod? Solidna večina vprašanjih podpira nov referendum. Že več kot leto dni solidna večina Britancev želi ostati v EU in ima trenutno šest odstotkov prednosti pred zagovorniki brexita. Samo četrtina vprašanih pa jih je za odhod brez sporazuma.