Avstrijski šampion Marcel Hirscher je v treh dneh dosegel že svojo 65., 66. in 67. zmago v svetovnem pokalu v alpskem smučanju. Najprej so mu v petek po diskvalifikaciji Stefana Luitza v Beaver Creeku naknadno dodelili zmago, v soboto in nedeljo pa je v Adelbodnu dobil slalom in veleslalom. V švicarskem središču je Hirscher zmagal že devetič in postavil nov rekord po številu moških zmag na enem prizorišču. Hirscher je obe prvi mesti v Adelbodnu dosegel z izjemnim drugim nastopom, potem ko je na veleslalomu na prvi progi zaostajal za Norvežanom Henrikom Kristoffersenom, na slalomu pa sta bila po polovici od njega hitrejša rojak Marco Schwarz in Kristoffersen.

Proga Chuenisbärgli je ena najatraktivnejših v svetovnem pokalu, zato ne preseneča, da se na njej najbolje znajde najboljši alpski smučar na svetu. Hirscher je v tej sezoni dosegel že devet zmag svetovnega pokala. Glede na to, kako serijsko jih dosega, nihče ne dvomi, da bo izboljšal rekordnih 13 zmag, ki si jih je priboril v minuli sezoni. Hirscher že drugo sezono zapored spominja na zlate čase Ingemarja Stenmarka. Mimogrede, Avstrijec Šveda hitro lovi tudi po številu zmag. Stenmark ima s 86 prvimi mesti sicer precejšnjo prednost, ki pa se v zadnjem času topi tako hitro kot sneg na visoki temperaturi.

Francozi navdušujejo, Hrvati znova odlični

V Adelbodnu se je v najboljši luči v tej sezoni pokazal Henrik Kristoffersen. Norvežan je na obeh tehničnih preizkušnjah odločno napadel Hirscherja in avstrijskega šampiona prisilil, da je na drugih progah pokazal vse, kar zna. Kristoffersen sicer še ni v tako vrhunski formi, kot ga je krasila pred dvema sezonama, saj je na slalomu storil dve veliki napaki. Brez njiju bi bil namreč povsem konkurenčen Hirscherju. Odlično pripravljenost na januarskih klasikah kažejo Francozi. Alexis Pinturault je našel stare občutke tako v veleslalomu kot slalomu. Najstarejši veleslalomist v svetovnem pokalu, 37-letni Thomas Fanara, se je v Adelbodnu drugič v tej sezoni uvrstil na zmagovalni oder. Victor Muffat - Jeandet se je v Adelbodnu dvakrat uvrstil med najboljšo deseterico. Da imajo Francozi odličen podmladek, je danes z drugim mestom dokazal 21-letni Clement Noel, ki se je prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder, pred tem pa je bil v Zagrebu četrti.

Med reprezentancami, ki si bodo minuli konec tedna zapomnile v lepi luči, je tudi hrvaška. Elias Kolega je s šestim mestom dosegel svojo daleč najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Dvaindvajsetletni Hrvat, ki že tretjo sezono tekmuje pod vodstvom Anteja Kostelića, je na drugi progi pridobil kar 15 mest. Hrvati so se tretjič zapored uvrstili med najboljšo slalomsko deseterico. Istok Rodeš je bil namreč tako v Madonni di Campiglio kot Zagrebu sedmi, na odlični poti pa je bil tudi danes, a je na drugi progi odstopil.

Adamu Zampi huronski aplavz

Med manjšimi reprezentancami si zaslužijo pohvale tudi Slovaki, ki so s Petro Vlhovo precej uspešnejši v ženski konkurenci. Adam Zampa se je namreč na obeh preizkušnjah uvrstil na drugo progo. Poseben »manever« je Slovaku uspel na veleslalomu. Zampa je namreč na ciljni strmini na drugi progi padel, a v zraku pravilno usmeril smuči, tako da je pravilno poletel mimo zadnjih vrat. Ob padcu je z glavo naprej prečkal ciljno črto in prevzel vodstvo. Na koncu je zasedel 20. mesto in požel huronski aplavz številnega adelbodenskega občinstva.

Minuli konec tedna je bil rezultatsko uspešen tudi za slovensko reprezentanco, saj sta se Žan Kranjec na veleslalomu in Štefan Hadalin na slalomu uvrstila med najboljšo deseterico. Kranjec, ki je v Adelbodnu branil zmago z zadnjega veleslaloma v Saalbach-Hinterglemmu, po prvi progi ni bil najbolj zadovoljen z desetim časom. Na drugi je s četrtim časom napredoval na peto mesto, ubranil lansko adelbodensko uvrstitev in dokazal, da mu konfiguracija proge Chuenisbärgli ustreza. Štefan Hadalin je nujno potreboval dober rezultat, ki bi se mu po dveh spodletelih nastopih v Madonni di Campiglio in Zagrebu vrnila samozavest. Vrhničan je bil po prvi progi 13., na drugi pa je z osmim časom napredoval na rep elitne deseterice, kamor se je uvrstil drugič v tej sezoni. Omeniti kaže tudi spodbuden slalomski nastop Jakoba Špika, ki je imel s startno številko 69 pri predzadnjem merjenju 25. vmesni čas, a je v strmini izgubil preveč časa, da bi se prvič v karieri na tekmah svetovnega pokala uvrstil v finale.

Klemen Bergant zelo zadovoljen

»Na prvi progi sem bil premalo odločen, preveč sem zavijal in premalo smučal na limitu. Na drugi progi sem vendarle pokazal, da znam hitro smučati, tako da sem s petim mestom zelo zadovoljen. Če bi tudi na prvi progi smučal tako kot na drugi, bi lahko pridobil še kakšno mesto,« je povedal Žan Kranjec. »Petemu mestu v Adelbodnu se ne gleda v zobe. Za Žana je bil veleslalom posebno težak, saj se je prvič znašel v položaju, da je branil zmago. Veseli me, da ga različni tereni in snežne podlage ne motijo in da konstantno dosega vrhunske rezultate,« je Kranjca pohvalil trener Klemen Bergant.

Hadalin je boljše občutke našel na slalomskem treningu dan pred tekmo. Slalomska tekma je bila naporna, saj je ves čas padal sneg. »Oba nastopa sta mi uspela dobro, zato sem zelo zadovoljen. Po dveh ničlah sem bil v težkem položaju, zato se mi ni bilo lahko pripraviti na tekmo. Adelbodenski slalom mi je zelo všeč, saj sem na njem dosegel tudi svoje prve točke svetovnega pokala. Zadnja strmina je nekaj posebnega. Treba je smučati zelo zbrano,« je bil zadovoljen Štefan Hadalin, ki je v slalomskem seštevku svetovnega pokala napredoval na 20. mesto in je na dobri poti za uvrstitev v finale svetovnega pokala. »Štefan se je izkazal ob pravem času. Sposoben je sicer še boljših smučanj, kot jih je pokazal v Adelbodnu, a je lahko ponosen, kar je pokazal na tekmi. Zame je za uspeh še večji, kot je bil v Saalbachu, kjer je bil osmi,« je bil zadovoljen Bergant. Omenimo, da je Avstrijec Marco Schwarz po Zagrebu tudi v Adelbodnu vodil po prvi progi, a znova odstopil. Da je Avstrijec v odlični formi, je dokazal na veleslalomu, kjer je bil s startno številko 67 sedmi.

Žan Kranjec se je iz Švice vrnil domov, medtem ko je Hadalin ostal v Švici, kjer se bo konec tedna nadaljeval svetovni pokal v Wengnu. Hadalin bo namreč poleg slaloma tekmoval tudi v alpski kombinaciji.