»Če ima lahko Nemčija dosmrtni zapor, zakaj ga ne bi mogla imeti tudi Srbija,« je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Vučić.

Po njegovih besedah nameravajo povečati najmanjše in najvišje zagrožene kazni. Drastično naj bi povečali kazni za vsa kazniva dejanja nasilnega vedenja, za najhujše zločine, kot so nasilje v družini, posilstvo, pedofilija in uboj otroka, pa naj bi uvedli dosmrtni zapor.

Za uvedbo dosmrtnega zapora za uboj otroka v Srbiji si že dve leti prizadeva Sklad Tijane Jurić, ki ga vodi Igor Jurić, oče 15-letnega dekleta iz Subotice, ki so jo leta 2014 našli mrtvo na smetišču. Prizadeva si za preventivo in izobraževanje s ciljem izboljšanja varnosti otrok ter ohranjanje spomina na tragično preminulo dekle. Prvi korak v njihovi kampanji je bila peticija za spremembo zakona o policiji, ki so jo poimenovali Tijanin zakon.

Vučić je danes povedal, da so upoštevali predloge Tijaninega očeta. Naštel je najpogostejše primere izrečenih kazni za posamezna kazniva dejanja v Srbiji in se strinjal, da gre za »blago kazensko politiko«.

Ob tem je napovedal odločen boj proti kriminalu in korupciji. »Pokazali bomo, da je država močnejša. Porazili jih bomo pravno, kot se spodobi za pravno državo,« je dejal. Predlagane zakonske spremembe naj bi javnosti predstavili v roku 20 dni.