Osem krogov pred koncem rednega dela lige ABA sta slovenska predstavnika v izjemno težkem položaju. Z le štirimi zmagami na dosedanjih 14 tekmah si delita zadnje mesto na lestvici, zato sta glavna kandidata za izpad. A ker je liga izenačena, ni daleč niti sredina, kjer imata trenutno na šestem mestu FMP in Cibona »le« dve zmagi več. V 15. krogu precej težje delo čaka Krko, ki bo danes gostovala pri Partizanu, ki se krčevito bori za mesto v končnici. Olimpijo pa jutri čaka morda celo tekma sezone v ligi ABA, saj si poraza na domačem parketu proti Megi Bemax ne sme privoščiti.

Krka v krizi

Košarkarji Krke so se znašli v krizi, saj so v vseh tekmovanjih doživeli poraz štirikrat zapored. Predvsem so Novomeščane zaboleli zadnji trije porazi, saj so igralci trenerja Simona Petrova najprej v slabi končnici zapravili priložnost za izredno pomembno zmago v Baru nad Mornarjem, nato pa doživeli še dva visoka neuspeha, ko jih je v Novem mestu s 30 točkami razlike odpihnila Crvena zvezda, v torek pa na prvi četrtfinalni tekmi slovenskega pokala v Kopru z 28 še Primorska.

Dolenjsko moštvo v letošnji sezoni lige ABA še ni doseglo zmage na gostovanju, zato bi bil uspeh v Beogradu pred verjetno polnimi tribunami dvorane Aleksandra Nikolića gromozansko presenečenje. Še dodatno zaradi tega, ker jo je Luki Laporniku in Dinu Cincu v zadnjih dneh zagodla bolezen, ki je pred novim letom veliko moči pobrala tudi Paolu Marinelliju. Proti Primorski je debi v letošnji sezoni po kalvariji s poškodbo kolena dočakal Marko Jošilo, a je bilo očitno, da je še daleč od prave forme.

»Beograjčane smo v prvem delu premagali, a imajo zdaj štiri nove igralce in trenerja, tako da gre za povsem spremenjeno ekipo, ki je upravičeno pretendent za uvrstitev v končnico. Imamo kar nekaj težav z boleznimi in bomo nepopolni, a tako pač je. Za tiste, ki bodo igrali, sem prepričan, da bodo pokazali najbolje, kar zmorejo. Take tekme na vročem gostujočem parketu jim lahko samo koristijo,« pravi Simon Petrov.

Saša Nikitović ni prinesel boljših rezultatov

Če poraz Krke proti Partizanu glede na okoliščine ne bi bil nikakršna katastrofa, je povsem drugače v primeru Olimpije. Ljubljančani so pred letošnjo sezono na glas govorili o želji po končnici, slabo kadrovanje, odločitve in načrtovanje pa so pripeljali do tega, da se borijo za obstanek. Čeprav je novi trener Saša Nikitović dvignil igro, pa ni prinesel boljših rezultatov. Na 13 tekmah pod njegovim vodstvom jih je Olimpija dobila pet, medtem ko je bil njegov predhodnik Zoran Martić v letošnji sezoni na 22 obračunih uspešen sedemkrat. Zmaji bi se z zmagama na prihajajočih tekmah proti Megi Bemax, ki je brez Goge Bitadzeja povsem drugo moštvo, in Ciboni oddaljili od dna, v nasprotnem primeru pa se bodo približali peklu, saj se bodo zatem pomerili z Budućnostjo in Crveno zvezdo.

»Ekipa Mege Bemax je še vedno ena glavnih kandidatk za nastop v končnici lige ABA. Naši tokratni tekmeci imajo veliko prednost v tem, da igrajo le eno tekmo na teden, zato se lahko na svoje nasprotnike pripravljajo šest dni. Mi na žalost nimamo možnosti, za pripravo na nedeljski dvoboj imamo zgolj dan ali dva. Kljub temu v obračun s srbskim moštvom vstopamo z jasnim ciljem, to pa je zmaga, ne glede na vse,« je jasen Saša Nikitović.

Liga ABA, 15. krog, danes ob 17. uri: Igokea – C. zvezda, ob 19. uri: Partizan – Krka, ob 21. uri: Cedevita – Cibona, jutri ob 17. uri: Olimpija – Mega B., ob 19. uri: Mornar – Zadar, ponedeljek ob 18. uri: FMP – Budućnost.