V Stari Ljubljani niso ravno vajeni, da zgodaj zjutraj v mestu zapojejo žage. A ob takšnih priložnostih ne gre drugače. Skupina delavcev podjetja Javna razsvetljava se je namreč čez Tromostovje pripeljala s prav posebno nalogo, smreka, ki je ves adventni čas in čez praznike krasila Prešernov trg, je morala danes vzeti slovo.

Že pred tem so delavci s smreke sneli približno deset kilometrov dolgo verigo prazničnih lučk, kar je prav tako zajeten zalogaj, danes po osmi uri pa so kar tri ure potrebovali za to, da so smreko oskubili, jo razžagali in naložili na tovornjak.

Iz Trnovega na Prešernov trg

Dobrih osemnajst metrov visoko in štiri tone težko smreko so na Prešernov trg pripeljali novembra. Občini jo je, kot so takrat zapisali v javnem zavodu Turizem Ljubljana, podarila občanka iz Trnovega. Več kot mesec dni je razsvetljevala osrednji ljubljanski trg, najbrž je bila tudi najbolj fotografirano drevo v mestu.

Delavci so se odstranjevanja drevesa lotili sistematično in delovali kot dobro uigrana ekipa. Najprej so odžagali skoraj vse veje: začeli so na dnu in počasi napredovali proti vrhu. Drevo je po končanem delu bolj kot na iglavca spominjalo na mlaj. Medtem ko so veje nalagali na vozila in pometali območje pod smreko, sta se dva delavca spet povzpela visoko nad trg in vmesni čas izkoristila za odstranjevanje prazničnih luči v obliki zvezdic.

S Prešernovega trga v Sneberje

»Zdaj pa kar odžagaj vrh. Pa odžagaj tako, da bo padel sem,« je proti vrhu drevesa zaklical eden od delavcev in pokazal na ograjen prostor nedaleč od kraja, kjer je na Prešernovem trgu maketa Ljubljane. Delovišče sredi Prešernovega trga je v tem času med mimoidočimi poželo skoraj toliko zanimanja kot ga novembrska postavitev drevesa.

»Kaj pa bodo z njim?« sta se ob traku, s katerim je bilo zaščiteno območje okoli smreke, spraševali starejši Ljubljančanki. Razžagano drevo so odpeljali v Sneberje. Tam so ga prevzeli delavci podjetja Tisa, kjer med drugim iz prevzetega lesa pridobivajo lesne sekance in drobljence. V njihovem centru za predelavo biomase je pot končala tudi novoletna smreka s Prešernovega trga.

A delavci Javne razsvetljave s tem svoje naloge še niso opravili. Praznično drevo na Prešernovem trgu je bilo resda največje v mestu, ne pa tudi edino. Poleg osrednje smreke so bile te še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na gradu, v atriju Mestne hiše ter na Mali ulici in križišču Slovenske ceste s Trdinovo ulico. »Vsa drevesa bomo odstranili na enak način,« je ob tem povedal eden od delavcev.