Nekdanji dolgoletni italijanski prvi vratar je kar 17 let svoje izredno uspešne športne kariere preživel v dresu stare dame, za katero je odigral 656 tekem in devetkrat osvojil prvoligaški serie A. Lani je prestopil k francoskemu PSG, sedaj pa je v intervjuju za Vanity Fair spregovoril o zgodnjih letih pri črno-belih italijanskih prvakih, o težavah z depresijo in paničnemu napadu, zaradi katerega je izpustil tekmo.

»Za nekaj mesecev je bilo vse brez pomena, zdelo se je, da nikomur ni bilo mar zame kot osebo, ampak zgolj zame kot nogometaša. Bilo je, kot da bi jih zanimal zgolj Buffon in ne Gigi.«

Panični napad in točka preobrata

Buffon je med drugim leta 2006 z Italijo v znamenitem finalu s Francijo po enajstmetrovkah osvojil naslov svetovnega prvaka, do enega ključnih dogodkov, povezanih z njegovim duševnim stanjem, pa je prišlo, ko je bil star 25 let, takrat je namreč trenerju vratarjev dejal, da ne more zaigrati na ligaški tekmi.

»Odšel sem do trenerja vratarjev Ivana Bordona in mu omenil, naj na ogrevanje pošlje Antonia Chimentija, saj nisem bil pripravljen zaigrati. Doživel sem panični napad, tako da nikakor nisem bil pripravljen za tekmo.«

»Če ne bi imel te izkušnje, če ne bi delil svojih nemirnih občutkov in izgubljenosti z drugimi, se jih morda ne bi nikoli rešil,« je o preteklih težavah iskreno spregovoril eden najboljših in najuspešnejših vratarjev v zgodovini nogometa, ki mu v bogati karieri pravzaprav manjka le še naslov v ligi prvakov.