"Spoštljivo preklicujem mojo zelo pomembno pot v Davos, Švico na Svetovni gospodarski forum," je tvitnil predsednik ZDA in krivdo naprtil demokratom, ki mu ne dajo denarja za uresničitev predvolilne obljube o zidu na meji z Mehiko.

Trump je financiranje četrtine agencij lastne vlade ustavil 22. decembra, ker mu demokrati niso hoteli dati 5,7 milijard dolarjev proračunskega denarja za zid na meji z Mehiko, za katerega je prej sicer trdil, da ga bo plačala južna soseda.

Pri tej trditvi vztraja, ko pravi, da Mehika za zid že plačuje posredno. Nazadnje jo je ponovil danes zjutraj, preden se je odpravil na pot v Teksas, da s svojo prisotnostjo poudari veliko humanitarno krizo in krizo nacionalne varnosti na meji.

Kljub temu, da za zid Mehika menda že plačuje, čeprav tega niti ne ve, pa Trump od kongresa vseeno zahteva denar, kar demokratska večina v predstavniškem domu kongresa zavrača in 800.000 javnih uslužbencev, med njimi mejnih varnostnikov, bo v petek ostalo brez mesečne plače.

Številni že vlagajo prošnje za podporo zaradi brezposelnosti, kajti ministrstvo za delo ima potrjen proračun do konca septembra.

Na vprašanje, zakaj ni poskrbel za zid v dveh letih, ko so imeli v kongresu popolno večino republikanci, je Trump odgovoril, da se novinar dela pametnega in dodal, da so vsi mediji tako ali tako večinoma del opozicijske stranke.