»Če bo (umik) preložen z absurdnimi izgovori, kot je, da Turki pobijajo Kurde, kar ne odraža realnosti, bomo izvedli to odločitev,« je dejal Cavusoglu za televizijo NTV.

Odkar je ameriški predsednik Donald Trump minuli mesec nepričakovano napovedal umik 2000 ameriških vojakov iz Sirije, se Ankara in Washington prepirata glede prihodnosti kurdskih sil v tej državi.

Pred Trumpovo napovedjo je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zagrozil z novo vojaško operacijo v Siriji proti kurdski milici YPG, ki jo podpirajo ZDA, Turčija pa jo ima za teroristično skupino.

Predstavniki turških oblasti so imeli ta teden napete pogovore z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom v Ankari, ki so bili namenjeni usklajevanju načrtovanega ameriškega umika.

Erdogan, ki je pozdravil ameriške načrte, je Boltonu očital, da dela veliko napako, ker je od Ankare zahteval, naj poda zagotovila glede varnosti kurdskih borcev, preden se Američani umaknejo iz Sirije.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki se mudi na turneji po Bližnjem vzhodu, je v sredo izjavil, da se je Turčija zavezala, da bo zaščitila kurdske zaveznike Washingtona, ki se borijo proti skrajni skupini Islamska država v Siriji.

Cavusoglu je danes dejal, da bo Turčija nadaljevala skladno s svojimi načrti. »Odločeni smo na terenu in za mizo. Odločili se bomo o časovnici in ne bomo prejeli dovoljenja od nikogar,« je zatrdil.