Med skrbi Evropske unije glede trdnosti zavezništva z ZDA pod sedanjim predsednikom Donaldom Trumpom se je v začetku prejšnjega meseca pritihotapila še ena strogo diplomatska. Brez kakršnega koli pojasnila je ostala nepričakovana poteza protokolarne službe ameriškega zunanjega ministrstva, ki je na pogrebu bivšega predsednika Georgea H. W. Busha vodjo veleposlaništva EU v Washingtonu Davida O'Sullivana uvrstila med predstavnike mednarodnih organizacij. Bruslja ni nihče uradno obvestil o degradaciji v prioritetnem vrstnem redu diplomatov, tiskovna predstavnica evropske zunanje ministrice Mogherinijeve Maja Kocijančič pa je dejala le, da trenutno potekajo pogovori s pristojnimi službami State Departmenta o tem, kaj njihova odločitev pomeni za delovanje Unijine delegacije v ZDA.

Da se na diplomatskem parketu dogaja nekaj neobičajnega, je najprej opazil nemški Deutsche Welle, Washington post pa je premestitev O'Sullivana med predstavnike mednarodnih organizacij povezal s Trumpovimi obtožbami na račun EU zaradi zanj nepoštenih trgovinskih praks in z njegovo podporo brexitu, začinjeno s kritikami britanskih politikov, naklonjenih EU. Spomnil je tudi na govor zunanjega ministra Mika Pompea v Bruslju, ko je mednarodnim organizacijam pripisal odvečno vlogo v današnjem svetu, dan zatem pa so ZDA veleposlaniku EU dale vedeti, da sodi prav mednje. Če bi obveljalo Obamovo umeščanje EU v diplomatski protokol, bi moral biti O'Sullivan na Bushevem pogrebu visoko med nacionalnimi veleposlaniki, razvrščenimi glede na dolžino staža. Irec v ZDA zastopa Unijo že od leta 2014. Najdlje službujoči veleposlanik v ZDA je sicer Hersey Kyota iz Palava, ki je akreditive predal leta 1997.

Ker uradne razlage na nobeni strani (še) ni, zaplet komentirajo neimenovani diplomatski viri, ki mu pripisujejo različno težo, od nepomembnosti do določenega sporočila. Nejasnost vnaša podatek, da se je O'Sullivan v stari vlogi veleposlanika pojavil na nekem drugem dogodku po Bushevem pogrebu, na protokolarnem prednostnem seznamu zunanjega ministrstva pa je uvrščen za vsemi – med vodje delegacij in pred odpravnike poslov. de