Malta je dovolila prihod migrantov, ko so Nemčija, Francija, Portugalska, Irska, Romunija, Luksemburg, Nizozemska in Italija sporočili, da bodo sprejeli migrante.

Malteška vlada je namreč zavračala prihod migrantov, dokler države članice EU niso izrazile pripravljenosti, da bodo sprejele zadostno število od skoraj 300 migrantov. Okoli 250 od teh jih je bilo na otoku že od prej.

Nemčija je sporočila, da je pripravljena sprejeti 60 migrantov. Že prej pa je malteški premier Joseph Muscat pojasnil, da bo 176 migrantov sprejelo omenjenih osem držav EU, 78 jih bo ostalo na Malti, 44 migrantov iz Bangladeša pa bodo vrnili v domovino.

Na dovoljenje za vplutje v pristanišče katere od evropskih držav sta ladji z 49 migranti na krovu, med njimi so dojenček in več otrok, več kot dva tedna čakali v Sredozemskem morju. Sea-Watch 3 je 22. decembra pred libijsko obalo rešila 32 ljudi, ki so se znašli v težavah. Ladja organizacije Sea-Eye pa je teden dni kasneje iz Sredozemskega morja rešila še 17 migrantov.