Koprsko okrožno sodišče je prejšnji četrtek nad Tomosom začelo stečajni postopek in za upravitelja imenovalo Štefana Verna. Predlog za stečaj so na sodišče dali delavci lanskega novembra. Kot je takrat za STA povedal sindikalist Skei Sašo Ristič, so delavci to storili po tem, ko niso dobili izplačanih plač, prispevkov, regresa in v nekaterih primerih niti solidarnostnih pomoči. Direktor in lastnik Iztok Pikl je takrat za Primorske novice ocenil, da podjetje še ni zrelo za stečaj, ob tem pa pojasnil, da delavcem dolguje regres in dve plači.

Ristič je danes za STA potrdil, da so maloštevilnim preostalim Tomosovim delavcem danes izročili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Poleg stečajnega upravitelja je bil prisoten tudi sam Ristič ter predstavniki zavoda za zaposlovanje.

Znotraj 15-dnevnega odpovednega roka bodo delavci v ponedeljek še prišli na delo in bodo skupaj s stečajnim upraviteljem opravili »inventuro«, je še pojasnil Ristič, ki je ponovno obžaloval usodo ene nekdaj najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na območju bivše Jugoslavije.

Ostalo osem delavcev

Kot so danes poročale Primorske novice, je od okoli 20 zaposlenih ostalo vsega osem delavcev, ki jim Tomos dolguje tri plače in regres, v nekaterih primerih pa tudi jubilejne nagrade. Plače in regres bodo sicer zagotovo dobili, saj gre za prednostne terjatve, je navedel časnik.

Čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic sicer za upnike poteče 3. aprila.

Stečaj Tomosa sledi dolgotrajnim težavam zadnjega lastnika in direktorja Iztoka Pikla, ki je Tomos prevzel leta 2015, potem ko se je Hidria odločila, da ga v sklopu prodaje nestrateških naložb proda. Kljub prvotnim optimističnim napovedim so obdobje Piklovega vodenja podjetja zaznamovali negotovost zaradi skromnih naročil, zamude pri plačilih in nazadnje tudi prepoved razpolaganja s Tomosovo blagovno znamko.