Zelo verjetno ste se že znašli v situaciji, ko je neka naprava v vašem gospodinjstvu nehala delovati, garancija pa je potekla pred kratkim. Sami naprave ne morete popraviti, najti nekoga, ki bi to storil za sprejemljiv denar, pa je zelo težko. V takšnem primeru se je potrebno odločiti med dvema možnostma: plačati drago popravilo ali dodati nekaj evrov več in kupiti novo napravo. Nemalokrat se ljudje odločijo za drugo možnost, saj domnevajo, da jim bo nov aparat služil dlje časa kot popravljen star, v katerega bo ob morebitnem ponovnem nedelovanju znova potrebno vložiti denar.

Zaradi aparatov, ki delujejo zgolj nekaj let, je močno obremenjeno okolje

Zaradi naprav, ki zdržijo le nekaj let, se hitro viša gromozanska gora odpadnih naprav. Slednje je namreč težko ali skoraj nemogoče v celoti reciklirati. S pogostim nakupovanjem novih gospodinjskih pripomočkov pospešujemo podnebne spremembe, ker zaradi njihove izdelave v zrak izpuščamo toplogredne pline. Na ta način nenehno poganjamo krog kopičenja odpadkov, onesnaževanja okolja in povzročanja podnebnih sprememb.

Po zaslugi strokovnjakov, ki že dlje časa opozarjajo na ta začarani krog, se v Evropski uniji in delih ZDA obetajo spremembe. Okoljski ministri v EU so potrdili zavezo, ki so jo poimenovali »pravica do popravila«. Slednja bo od proizvajalcev zahtevala izdelovanje gospodinjskih aparatov, ki zdržijo dlje časa in jih je, ko se pokvarijo, lažje popraviti. Po trenutnem predlogu bi naj to veljalo za večje gospodinjske naprave, kakršne so denimo televizor in pralni, pomivalni ter sušilni stroj. Za podoben ukrep so se odločili tudi v 18 zveznih državah ZDA. Proizvajalci bodo morali svoje naprave opremiti z navodili za popravilo, ki ga bo v nekaterih primerih lahko opravil uporabnik sam, v primerih večjih okvar pa bo potrebna pomoč mojstra. Po novem tako za popravilo gospodinjskih naprav določene znamke ne bo več potrebno iskati pooblaščenega strokovnjaka.

Proizvajalci, ki jim je kakopak v interesu prodati karseda veliko svojih naprav, nasprotujejo predlogom novih predpisov in se sklicujejo nevarnost, ki da lahko nastane ob menjavanju delov in popravljanju naprav na lastno pest oziroma pri nepooblaščenem serviserju.

Razlogi, ki so pripeljali do sprememb

Študije so pokazale, da je med letoma 2004 in 2012 delež gospodinjskih naprav, ki so prenehale delovati v manj kot petih letih, narasel s 3,5 na skoraj 10 odstotkov. Kot navaja BBC, je med nedelujočimi pomivalnimi stroji, ki čakajo na reciklažo (ta je pogosto nemogoča ali zgolj delno izvedljiva), več kot 10 odstotkov takšnih, ki niso stari niti pet let. V neki drugi analizi so znanstveniki opozorili na mnoga svetila, ki so narejena tako, da žarnic ni možno menjati. Ko žarnica v takšni svetilki doseže določeno število ur in sklene svojo življenjsko pot, nima uporabnik druge izbire, kot da vse skupaj vrže stran in nadomesti z novim izdelkom.

V nekaterih primerih je sicer pokvarjeno staro napravo res bolje nadomestiti z novo, a zgolj v primerih, kadar gre za energijsko zelo potraten pripomoček. Sicer je v večini primerov bolje aparat popraviti.