Glavna nemška agencija za cepiva in imunizacijo, Inštitut Paula Ehrlicha, je za to sezono gripe naročila 15,7 milijona doz cepiva, kar je okoli milijon več kot lani. A kljub temu so že novembra poročali o pomanjkanju, zaradi česar se je vlada v Berlinu odločila povečati uvoz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pristojne službe tiste, pri katerih gripa predstavlja največje tveganje, pozivajo, naj se cepijo, a hkrati prebivalstvo opozarjajo, da bi za porazdelitev zadostnih količin cepiva po državi lahko potrebovali še dva tedna.

Inštitut Robert Koch, prva ustanova za javno zdravje v Nemčiji, je medtem sporočil, da je bila lanska epidemija gripe najhujša v zadnjih letih in je morda zakrivila več kot 20.000 smrtnih žrtev, še posebej pa je prizadela starejše. Po mnenju strokovnjakov bi ravno to dejstvo lahko pojasnilo letošnje visoko povpraševanje po cepljenju. Ljudje so po mnenju poznavalcev tokrat za cepljenje prav tako bolj zainteresirani zaradi uvedbe štirikomponentnega cepiva, saj ta velja za učinkovitejše kot prejšnja, trikomponentna različiča.

Kot je povedal vodja farmacevtskega združenja v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein Frank Jaschkowski, so člani združenja prejeli cepivo iz tujine v količini štirimestne številke, največ iz Velike Britanije. To bo po njegovih besedah omogočilo "zamašiti majhne luknje v distribuciji".

V Sloveniji, kjer se število obolelih za gripo in respiratornimi okužbami trenutno že povečuje, je medtem precepljenost proti gripi na splošno zelo nizka, med najnižjimi v EU.

Prejšnjo sezono se je pri nas cepilo okrog 84.000 ljudi, kar je nekaj več kot predprejšnjo sezono, ko se je cepilo manj kot 70.000 ljudi. Še vseeno pa je to precej manj kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev. Kot danes piše Delo, je v Sloveniji trenutno na voljo še dobrih 17.500 odmerkov cepiva proti gripi. Če ne bo večjih odstopanj od dosedanje prakse oziroma če bo povpraševanje po cepljenju ostalo v lanskih okvirih, zadoščajo za dva meseca.