Proizvajalci avtomobilov in povezane banke, ki so kupcem vozil ponujale kredite, so bili spoznani za krive kartelnega dogovarjanja v obdobju med letoma 2003 in 2017, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočil italijanski urad za konkurenco in trg AGCM.

V kartelu so sodelovali tudi podjetje General Motors, finančne institucije PSA (Peugeot-Citroen), Renault, Volkswagen, Santander Consumer Bank ter trgovinski združenji Assofin in Assilea.

Podjetja so med letoma 2003 in 2017 sklenila dogovor, ki je »spremenil konkurenčno dinamiko na trgu prodaje avtomobilov s financiranjem,« je zapisano v sporočilu za javnost. Pri tem je italijanski varuh konkurence opozoril na »enoten, zapleten in trajen dogovor, ki je vključeval tudi izmenjavo občutljivih informacij o količinah in cenah«.

Kartelno dogovarjanje, v katerem sta tudi sama sodelovala, sta pristojnemu organu prijavila nemški Daimler in njegova enota Mercedes Benz Financial Services Italia, v zameno pa sta prejela »popolno imuniteto«, je sporočil AGCM. »Glede na težo in trajanje kršitev« je organ podjetjem naložil globo v skupni višini 678 milijonov EUR.