Član ameriške delegacije, podsekretar za trgovino in zunanje kmetijske zadeve Ted McKinney, je medijem povedal, da se bodo še danes vrnili v domovino. Pogovore je označil kot dobre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so se pogovori končali, podrobnosti pa naj bi razkrili pozneje. Je pa tiskovni predstavnik ministrstva poudaril, da je razplet pozitiven in predstavlja dobro novico za celotno svetovno gospodarstvo.

Pogovori, ki naj bi po prvotnem načrtu potekali le dva dneva, a so jih nepričakovano podaljšali še do danes, naj bi odprli pot pogajanjem na višji ravni. Ameriški predsednik Donald Trump se pritožuje predvsem nad visokim primanjkljajem, ki ga imajo ZDA v trgovini s Kitajsko, in državi očita krajo intelektualne lastnine. Če dogovora ne bo, se bodo dodatne ameriške carine na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga 2. marca zvišale z 10 na 25 odstotkov.

Trump se je v trgovinsko vojno s Kitajsko zapletel lani zaradi po njegovem mnenju nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.