Konec 18. stoletja je Edward Gibbon v svojem časopisu zapisal, da kosom hladnega mesa med dvema rezinama kruha pravijo sendvič. John Montagu, četrti grof iz kraja Sandwich v angleški grofiji Kent, je namreč med napeto igro s kartami svojemu slugi naročil, naj mu prinese rezine pečenke, nadevane med dva kosa kruha, da bi se lahko okrepčal, ne da bi pri tem odložil karte. Prisotnim je ob tem zakrulilo v želodcu in so naročili: »Prinesite še nam enako kot Sandwichu!« Navada se je prijela in se sčasoma razširila po svetu. Časopis Wall Street Journal je o sendviču nato zbadljivo zapisal, da gre za največji prispevek angleške kuhinje k svetovni kulinariki. Seveda obstaja cela paleta sendvičev oziroma nadevank, kot jim je pravil Miško Kranjec – od polkilskih delavskih s posebno salamo in razmočeno kumaro do takšnih z najboljšimi delikatesami med rezinama izbranega peciva. Recept za enega slastnejših je lani preminuli kulinarični guru Anthony Bourdain zapisal v svoji znameniti knjigi Appetites in ga označil za »verjetno najslastnejšo jed v knjigi«, čeprav gre v osnovi za ocvrt svinjski zrezek med rezinama kruha. Nanj nas je spomnil Boštjan Napotnik.