Veganstvo postaja vedno bolj priljubljeno, po mnenju nekaterih tudi zato, ker vedno več ljudi skrbi okoljska problematika. Številke so, ko gre za varovanje okolja, vsekakor na strani veganstva, saj bi se, če bi se vsi odrekli mesu in drugim živalskim proizvodom, izpusti toplogrednih plinov, povezani s hrano, zmanjšali za polovico. To se verjetno še ne bo zgodilo tako hitro, je pa veganov, sploh januarja, vedno več. Tudi zato, ker se je pred petimi leti začelo gibanje Veganuary (veganski januar), ki spodbuja ljudi, naj vsaj v prvem mesecu leta preklopijo na vegansko prehrano. Število tistih, ki se priključijo veganskemu januarju, se vsako leto podvoji, tako da jih je lani na to gibanje priseglo 250.000 v 193 državah.

Veganstvo je mainstream

Rich Hardy, vodja kampanj pri Veganuaryju, pravi, da v letu 2018 ni minil niti teden brez prispevkov v medijih, posvečenih veganstvu, med katerimi so tudi novice o novih veganskih izdelkih, ki so jih začeli prodajati večji trgovci ali prehranske verige. Ena zadnjih je na primer ta, da je vegansko pico v znamenju veganskega januarja dal na trg Pizza Hut, podobnih primerov pa je še mnogo več. »Veganski izdelki so vedno boljši in se je veliko lažje odločiti za dieto, ki temelji na rastlinah,« pravi Hardy in meni, da je veganstvo postalo del mainstreama.

Da je tako, dokazuje tudi to, da je med vegani vedno več znanih, v izražanju svoje privrženosti veganstvu pa so vedno glasnejši. Vegansko se na primer prehranjujejo Ellen Page, Jessica Chastain, James Cromwell, Alicia Silverstone, Ariana Grande, Ellen DeGeneres, Joaquin Phoenix, Miley Cyrus, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Casey Affleck, Moby, Morrissey, Sia, Stevie Wonder, Pamela Anderson, Peter Dinklage, James Cameron, sestri Kate in Rooney Mara in Al Gore, na vegansko stran pa sta očitno prestopila tudi Beyoncé in Jay-Z, najmočnejši par v zabavni industriji.

Zdravje je za Carterjeva resnica, ne dieta

Zakonca Carter zdaj k veganstvu nagovarjata tudi druge, češ da je to po njunem mnenju globalnega pomena. Način prehranjevanja, po katerem ne uživata mesa, jajc in mlečnih izdelkov, naj bi imel velik vpliv na njuno življenje, to pa sta zapisala v uvodu h knjigi Beyoncéjinega osebnega trenerja Marca Borgesa The Greenprint: Plant-based diet, best body, better world. »V preteklosti sva gledala na zdravje kot na dieto – nekatere so delovale, nekatere niso. Ko pa sva začela na zdravje gledati kot na resnico, ne kot na dieto, je to, da deliva resnico in način življenja s čim večjim številom ljudi, postalo najina misija,« pišeta glasbenika. Poudarjata pozitivne učinke veganstva na okolje in to, da moramo biti odgovorni tako do našega zdravja kot do zdravja našega planeta.

Beyoncé se je v veganstvu preizkušala že prej. Tako je marca lani na instagramu razkrila, da se na glasbeni festival Coachella pripravlja tudi tako, da je spremenila prehrano. Takrat je izbrala vegansko dieto po programu 22 days nutrition, ki jo je oblikovala z Jay-Z-jem in trenerjem Borgesom. Že pet let pred tem je to, da uživa vegansko hrano, objavil Jay-Z, ki naj bi izkušnjo opisal kot duhovno in fizično čiščenje.