Srbija, Hrvaška in Makedonija bodo na 26. svetovnem prvenstvu zastopale barve nekdanje skupne jugoslovanske rokometne šole. Zadnji dve bosta tekmovali v skupini B, v kateri bodo še Španija, Islandija, Bahrajn in Japonska. Medsebojni dvoboj strategov Lina Červarja (Hrvaška) in Raula Gonzaleza (Makedonija) bo 14. januarja v Münchnu. Srbija bo pod vodstvom Nenada Peruničića točke nabirala v skupini A v Berlinu, kjer ji bodo nasproti stale gostiteljica Nemčija, aktualna svetovna prvakinja Francija, Rusija, Brazilija in združena ekipa obeh Korej.

Želja Hrvatov je polfinale

Od omenjenih treh držav stavnice največ možnosti za vrhunski rezultat pripisujejo Hrvaški. Ob končnem slavju Hrvatov bi ob vložku enega evra zaslužili trinajstkratnik vloženega denarja. Ognjeni so na lanskem domačem evropskem prvenstvu klonili pod pritiskom osvajanja kolajne ter zasedli peto mesto. Čeprav je bilo na Hrvaškem čutiti nezadovoljstvo, je Lino Červar ostal selektor. Hrvati so minuli konec tedna na pripravljalnih tekmah v Splitu premagali Črno goro s 34:22 in Italijo z 28:20. Na prvenstvo potujejo dobro pripravljeni in optimistični.

»Rezultat, ki bi nas vse zadovoljil, je uvrstitev med najboljših sedem, s čimer bi si zagotovili kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu 2020. To je najbolj pomembno. Upamo, da bomo iz skupine v nadaljnji del tekmovanja prenesli vsaj štiri točke, nato pa s še eno zmago in enim neodločenim izidom prišli v polfinale, kar bi bilo izjemno,« je povedal hrvaški vratar Ivan Stevanović. Kljub sedemintridesetim letom še vedno vztraja v reprezentančnem dresu, ki ga je v času njegove kariere zamenjalo veliko igralcev. »Nekaj nas je tudi starejših, saj smo ohranili reprezentančni kult. Veseli nas, da lahko igramo za državo, zato januarja stiskamo zobe,« dodaja Stevanović. Vesel je tudi mladih moči: »Z nami je tudi nekaj novih igralcev. V primerjavi z lanskim evropskim prvenstvom z nami ni Marka Kopljare, Denisa Buntića in Igorja Vorija. So pa zato tukaj novi, mlajši rokometaši, s katerimi verjamemo, da bomo uspešni.« Hrvate prva tekma čaka v petek ob 18. uri, ko se bodo pomerili z Islandijo.

Makedonski recept: Kiril Lazarov

Makedonci so si četrto zaporedno uvrstitev na svetovno prvenstvo zagotovili v kvalifikacijah proti Romuniji. Najboljšo uvrstitev so dosegli leta 2015, ko so se z devetim mestom uvrstili med najboljšo deseterico. Ko govorimo o izbrani vrsti španskega selektorja Raula Gonzaleza, ne moremo mimo 38-letnega zvezdnika Kirila Lazarova. V Makedoniji velja za živo legendo, še vedno pa je igralec z največ goli na enem svetovnem prvenstvu. Leta 2009 jih je namreč dosegel kar 92. »Treniramo naporno, mladi igralci pa kažejo kakovost in karakter. En dan smo na treningih kot najboljša ekipa sveta, naslednji dan pa kot najslabša. A to je ob velikem številu mladih rokometašev pričakovano. Imamo veliko željo po napredku, pod vodstvom Gonzaleza pa se makedonski rokomet zgolj vzpenja. Na prvenstvo odhajamo skromni, igrali bomo tekmo za tekmo,« je pred odhodom v Nemčijo dejal Kiril Lazarov. Odlični zunanji igralec ima ob sebi še vratarja Ristovskega, krožnega napadalca Stoilova in levokrilnega Manaskova. Torej ekipo, ki bo na svetovnem prvenstvu mešala štrene tudi najboljšim. Podobno kot lani na evropskem prvenstvu, ko je v Zagrebu premagala Slovenijo. Makedonci so na zadnjih pripravljalnih tekmah dvakrat premagali Srbijo, prva tekma pa jih čaka v petek ob 15. uri, ko se bodo pomerili z Japonsko.

Srbi stavijo na hitro igro

Na prvenstvo od držav nekdanje Jugoslavije z najnižjimi pričakovanji potuje Srbija. Dvanajstouvrščena reprezentanca z lanskega evropskega prvenstva je septembra zamenjala selektorja, po začasnem strategu Ljubomirju Obradoviću, ki je Srbijo po svetovnem prvenstvu 2013 znova popeljal na druženje z najboljšimi ekipami sveta, je dirigentsko palico prevzel Nenad Peruničić. Ta je že ob svojem prvem nastopu povedal, da je prvi cilj pomladitev reprezentance, zato rezultati na prvem velikem tekmovanju ne bodo v ospredju. Z mladima krilnima igralcema Bogdanom Radivojevićem in Darkom Djukićem bodo Srbi stavili na hitro igro.

Čeprav na prijateljskih tekmah proti Makedoniji niso navdušili, saj so doživeli dva poraza (31:37 in 27:28), desni zunanji igralec Nemanja Zelenović verjame v uspešno tekmovanje. »Ekipa ima močan karakter in velik potencial. Nekaj igralcev se nas je priključilo šele prvega januarja, zato potrebujemo nekaj časa, da se uigramo. Po prijateljskih tekmah vemo, kaj moramo popraviti. Na prvenstvu nas mora krasiti predvsem odlična obramba,« opozarja Zelenović. Skupaj s soigralci se že pripravlja na prvega nasprotnika, Rusijo (v petek ob 18. uri), ki je na prijateljski tekmi pred prvenstvom izgubila proti Švedski (18:29). »Rezultati prijateljskih tekem niso realni pokazatelj moči posamezne reprezentance. Vsakega nasprotnika jemljemo zelo resno in smo že popolnoma skoncentrirani na prvo srečanje. Moramo se pripraviti na vsako podrobnost v igri nasprotnika,« je še dodal Zelenović.