Pogovori bodo torej potekali dlje, kot se je pričakovalo, saj jih je kitajsko ministrstvo za trgovino prejšnji teden napovedalo za ponedeljek in torek.

Eden od članov ameriške delegacije v Pekingu je potrdil, da bodo sogovorniki pogovore - prve, odkar sta Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping pred petimi tedni sklenila premirje v trgovinskem sporu - nadaljevali tudi še v sredo. Podrobnosti ni želel razkriti. »Pogovori s Kitajsko potekajo zelo dobro,« je danes popoldne tvitnil Trump, ni pa dodal nobenih drugih informacij. Pogovori naj bi odprli pot pogajanjem na višji ravni. Trump se pritožuje predvsem nad visokim primanjkljajem, ki ga imajo ZDA v trgovini s Kitajsko, in državi očita krajo intelektualne lastnine. Če dogovora ne bo, se bodo dodatne ameriške carine na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga 2. marca zvišale z 10 na 25 odstotkov.

Trump se je v trgovinsko vojno s Kitajsko zapletel lani zaradi po njegovem mnenju nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.