Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je pogovor s Cvelbarjem, ki je bil v omenjenem obdobju zaposlen na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), opravila na njegovo pobudo. »Stvari, ki jih je omenil, so take, da morajo absolutno skrbeti našo komisijo,« je poudaril Tonin. Zato se je komisija po njegovih besedah odločila, da s tem pričanjem ob Cvelbarjevem soglasju seznani novega direktorja Sove Rajka Kozmelja in ga prosi za odzivno pričanje. Nato pa se bo komisija odločila za morebitne nadaljnje ukrepe, je povedal Tonin.

Kot je dodal, je Cvelbar že v preteklosti obveščal komisijo o nepravilnostih na Sovi, vendar pa se je vselej skliceval na zavezo molčečnosti. Zato je Tonin direktorja Sove tokrat prosil za odvezo in Cvelbar jo je dobil. Ta odveza pa je še vedno vezana le na pričanje pred komisijo in je bila tudi časovno omejena, podatki pa so še vedno tajni, zato jih tudi Tonin danes ni razkril.

Je pa predsednik komisije dodal, da je Cvelbar na komisijo že v preteklosti naslavljal številne dopise v zvezi s temi nepravilnostmi, šlo naj bi za več deset takšnih dopisov. Zakaj njegovi predhodniki teh dopisov niso obravnavali, pa Toninu ni znano.

Komisija je imela na dnevnem redu današnje redne seje tudi informacijo v zvezi s srečanjem predsednika vlade Marjana Šarca s predstavniki Sove v Tacnu. Direktor Sove Kozmelj je članom komisije danes zagotovil, da so bili ob srečanju zagotovljeni vsi ukrepi za zaščito identitete uradnih oseb. Šlo je za delovni posvet uslužbencev Sove, kot uvodničar pa je bil k temu povabljen tudi predsednik vlade, je pričanje Kozmelja povzel Tonin.