Če ste lastnik psa, vam je bilo lažje: nekdo je duhovito združil in okrajšal oznako »drek vrečka«, ki je ne prav spodoben izraz za predmet, brez katerega sprehajalci psov ne smejo narediti več niti koraka.

Kot so pojasnili na ZRC SAZU, med predlogi za besedo leta vsako leto dobijo tudi veliko novih besed ali besednih zvez, ki v jeziku še niso splošno uveljavljene, med drugim zelo posrečene prevode angleških izrazov, kot so brenčavka za buzzword, ki je bila v izboru za besedo leta 2017, ali pa avtohtone slovenske skovanke, kot je lanska beseda projektariat, še ena v nizu -ariatov: proletariat, prekariat.

Med letošnjo ponudbo desetih besed, za katere lahko glasujete, je najbolj uveljavljena gotovo orbanizacija, vse bolj se »prijemlje« risoroman, tudi tekstanje postaja domače, uvrstitev besede generalka pa je vsekakor odziv na zabavne dileme ob izboru poveljnice slovenske vojske (generalka ali generalica?). Po pravopisu namreč generalka in generalica pomenita generalovo ženo, po vojaškem slovarju pa generalka pomeni čin.

Ostale predlagane besede z jezikovno inventivnostjo nimajo prav veliko opraviti in so na seznamu bolj zaradi družbenih razlogov; tak je vsekakor primer besed mikroplastika in sovraštvo.