"Pričakujemo, da bo zaseženo vse orožje, ki je bilo dano," je na novinarski konferenci po srečanju z Boltonom povedal svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Osrednja točka Boltonovega obiska v Turčiji naj bi bilo predvsem usklajevanje aktivnosti ob napovedanem umiku ameriških vojakov iz Sirije. Čeprav je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik vojakov "takoj", je tempo potem nekoliko upočasnil. Bolton pa je nato že pred prihodom pojasnil, da je odhod ameriških vojakov iz Sirije pogojen tudi s tem, da Turčija ne bi napadla sirskih Kurdov, njihovih glavnih zaveznikov na terenu v boju proti IS.

A kot je pojasnil Kalin, Turčija takih obljub ZDA ne more dati. "Nihče ne more pričakovati od Turčije, da bo dala zagotovila teroristični organizaciji," je dejal in dodal, da načrtovani umik ameriških vojakov iz Sirije "ne sme ustvarjati novih priložnosti za teroristične organizacije". Turčija ima namreč sile sirskih Kurdov (YPG) podobno kot domačo Kurdsko delavsko stranko (PKK) za teroristično skupino in je že nekajkrat posredovala proti njim. Tudi Erdogan, ki se po poročanju turških medijev ni želel srečati z Boltonom, je dejal, da so ti pozivi glede Kurdov v Siriji nesprejemljivi in huda napaka. V nagovoru poslancem njegove stranke je dejal, da tega ne bodo "zlahka pogoltnili", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer je Erdogan v prispevku za današnji New York Times pohvalil Trumpovo odločitev o umiku ameriške vojske iz Sirije. "Vendar je treba umik ZDA skrbno načrtovati in izvesti v sodelovanju s pravimi partnerji, da se zaščitijo interesi ZDA, mednarodne skupnosti in sirskega ljudstva," je poudaril. Dodal je še, da je Turčija "edina država, ki ima moč in predanost" za stabilizacijo Sirije. Turčija ima tudi "celostno strategijo" za odstranitev vzrokov radikalizacije v Siriji, je zatrdil. Trump je decembra s svojo odločitvijo, da se ameriški vojaki iz Sirije lahko hitro umaknejo, ker da je IS praktično poražena, šokiral ne le ameriške zaveznike v svetu, ampak tudi visoke uslužbence Pentagona, v prvi vrsti obrambnega ministra Jamesa Mattisa, ki je potem odstopil.

Umik ZDA iz Sirije bi v prvi vrsti geostrateško pomenil zmago Rusije, ki v Siriji podpira režim predsednika Bašarja al Asada. Po drugi strani pa bi Američani s tem zapustili predvsem sirske Kurde in jih izpostavili Turčiji.

Trump je nato prejšnji teden vendarle naredil korak nazaj in napovedal, da bo umik ameriških vojakov iz Sirije potekal počasneje in da se boj proti IS ne bo ustavil vse do zadnjega. V Siriji naj bi bilo okoli 2000 ameriških vojakov, čeprav njihovo število ostaja vojaška skrivnost in bi lahko bilo višje. V Sirijo jih je leta 2015 poslal tedanji ameriški predsednik Barack Obama, da bi pomagali kurdskim borcem pri njihovem boju proti IS.