Amerški diplomati, ki so delali na ameriškem veleposlaništvu na Kubi, so po nenavadnem visokofrekvenčnem zvoku utrpeli čudne simptome. Nekaterih se je lotila omotica, drugih nespečnost, tretji so se težko koncentrirali, vsi pa so utrpeli poškodbo notranjega dela ušesa, ki je odgovoren za ravnotežje.

Strokovnjaki si že tako dve leti prizadevajo opredeliti okoliščine nenavadnega pojava, ki bi pripomogle k iskanju načinov zdravljenja poškodovanih. Ne vedo namreč niti tega, ali so poškodbe trajne ali ne.

So visoke frekvence povzročili črički?

Po dogodku so sprva mislili, da je šlo za »sonični napad«, ki je poškodoval ušesa diplomatov, a po nekaj opravljenih testiranjih tega niso mogli potrditi. Da bi lahko visokofrekvenčni zvok, ki so ga uslužbenci po sedmih mesecih bivanja zaznali v svojih domovih in hotelskih sobah, povzročil kakšen insekt, so najprej izločili. A nove analize potrjujejo, da je zvok, ki ga slišimo na enem izmed posnetkov napada, zares oglašanje izjemno glasnih čričkov, ki živijo na tem območju.

Pretekli petek sta znanstvenika Alexander Stubbs s kalifornijske univerze in Fernando Montealegre-Z z britanske univerze v Lincolnu predložila dokaze o tem, da zvoki na posnetku niso tako skrivnostni, ampak so njihovi stvaritelji črički. Dodala sta, da to sicer ne izključuje možnosti, da ni šlo za nameren napad na ameriške diplomate.

»V znanstvenih krogih je še vedno veliko govora o tem, če sploh, in kakšne fizične poškodbe so diplomati utrpeli. Vse, kar lahko z gotovostjo trdim, je, da je na posnetku napada, ki so ga objavili pri Associated Press, oglašanje čričkov,« je za New York Times dejal dr. Stubbs. »Mislim, da vemo tudi, kateri vrsti pripada,« je še dodal.

Razlog bolezni diplomatov bi še vedno lahko tičal kje drugje

Svoje ugotovitve sta predstavila na letnem zasedanju biologov. Ko sta namreč prvič poslušala objavljeni posnetek, sta ugotovila, da je njegova akustična sestava zelo podobna oglašanju posebne vrste čričkov. Da bi ugotovili katere, so raziskovalci analizirali posnetke severnoameriških insektov, shranjenih v bazah Univerze na Floridi, in ugotovili, da ima oglašanje črička vrste Indies short-tailed cricket z zvokom na posnetku velike podobnosti.

A posnetki črička se s posnetkom s Kube ne ujemajo v neki glavni točki: glasovi, ki so jih slišali diplomati, so bili nestalni, medtem ko žuželke povzročajo visoke, hitre in ponavljajoče se frekvence. Znanstvenika sta mnenja, da je za to kriv zgolj posnetek. Diplomati so zvok namreč posneli za zidovi, onadva pa sta analizirala oglašanje čričkov na prostem.

»Ti črički so znani po tem, da so izjemno glasni. Lahko jih slišiš znotraj kabine prižganega tovornjaka, če se voziš po avtocesti,« pravi dr. Stubbs. Črički te vrste so razširjeni na Floridi, Jamajki in na Kajmanskih otokih. Čeprav na Kubi ni zabeleženega primerka, tam verjetno prebiva kakšen njegov sorodnik, menijo biologi.

Vsekakor možnosti, da so diplomati zboleli zaradi kakšnega drugega razloga, strokovnjaki ne izključujejo. Prav tako je vprašljivo dejstvo, koliko lahko o napadu izvemo zgolj z enega posnetka. Nekateri so namreč poročali o več različnih zvokih čudnega izvora.