V UKC Ljubljana se v zadnjih tednih zdravi vse več bolnikov z gripo in drugimi virusnimi obolenji dihal. Zato bodo v četrtek v Bolnišnici dr. Petra Držaja odprli poseben oddelek za epidemije, kjer bodo zdravili bolnike z respiratornimi obolenji.

Tak oddelek bo letos deloval že osmič, je povedala Mateja Klep Breskvar, koordinatorica oddelka. Za bolnike z gripo in podobnimi boleznimi so pripravili 20 postelj. Lani je bil oddelek odprt skoraj tri mesece, zdravili so 210 bolnikov. Strokovno oddelek vodi Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Za bolnike bo skrbelo osebje negovalne bolnišnice, je povedala nadzorna medicinska sestra Alma Kocijan. Prav zato se je pred dnevi ves negovalni oddelek skupaj s pacienti z Vrazovega trga začasno preselil v Bolnišnico dr. Petra Držaja. Negovalni oddelek je v celoti ločen od oddelka za epidemije, so zagotovili. Bolniki z gripo se bodo še naprej zdravili na Infekcijski in Interni kliniki UKC Ljubljana, po potrebi jih bodo premestili na oddelek za epidemije.

Epidemija šele prihaja

Nadzorna zdravnica oddelka Tadeja Kotar je povedala, da se število bolnikov v bolnišnicah ne povečuje samo zaradi respiratornih obolenj, ampak tudi zaradi drugih bolezni, saj se ob okužbi rade poslabšajo osnovne kronične bolezni. Prvega bolnika z gripo so v UKC Ljubljana oskrbeli 10. decembra lani, do prejšnjega tedna pa so potrdili 80 primerov gripe. K temu je treba prišteti še bolnike z okužbo z drugimi respiratornimi virusi. Podobno je bilo sicer tudi v prejšnjih zimskih sezonah.

Več obolelih pričakujejo v drugi polovici januarja in na začetku februarja. Po podatkih NIJZ je obolevnost z akutnimi okužbami dihal lani dosegla vrh februarja, ko je zbolelo približno 37.000 ljudi. Leta 2017 je za gripo v Sloveniji umrlo 50 ljudi, največ zaradi zapletov – poslabšanja kronične bolezni, pljučnice…

Dosedanji podatki kažejo, da je letošnje cepivo učinkovito za seve gripe, ki razsajajo prav zdaj. Cepljenje proti gripi je zato še vedno smiselno. Na UKC se bo cepila približno petina zaposlenih.