»S krova ladje Sea Watch poročajo o primerih ljudi, ki zavračajo hrano,"« so tvitnili pri nevladni organizaciji in ob tem izrazili bojazen glede psihološkega in fizičnega stanja migrantov, ki bi se lahko občutno poslabšalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Migrante, ki so se v Evropo odpravili s severa Afrike, so na nevarni poti čez Sredozemlje rešili nevladniki, a sedaj na krovu Sea Watch in še ene ladje že od 22. decembra tičijo na morju, saj jim nobena država za zdaj ni dovolila pristanka na svoji obali. K razrešitvi krize in solidarnosti je v nedeljo voditelje EU pozval tudi papež Frančišek, a doslej članicam povezave še vedno ni uspelo najti rešitve.

Malta ladij ne pusti v pristanišče

Italijanski mediji so sicer v nedeljo zvečer poročali, da naj bi bilo več držav, med njimi Italija, Nemčija, Francija, Portugalska, Luksemburg, Nizozemska in Romunija pripravljene sprejeti nekatere izmed migrantov, če bi Malta ladjama, ki ju prevažajo, dovolila vplutje v eno izmed svojih pristanišč. Francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je poleg tega izrazila upanje, da bodo rešitev za migrante našli že danes, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

A v vladnih krogih v Valletti so danes dali vedeti, da jim bo Malta vplutje dovolila le, če jih bo pripravljeno sprejeti zadostno število članic povezave. Sicer pa naj bi v otoški državi po poročanju časnika Times of Malta naraščal pritisk na vlado, naj migrantom dovoli vstop na svoja tla. Na spletnih družbenih omrežjih je tako stekla kampanja pod sloganom Pustite jih noter.

Na ladjah nemške in nizozemske nevladne organizacije, Sea Watch in Sea-Eye, so med 49 migranti tudi majhni otroci in dojenček. Predstavnica Sea Watch je v nedeljo orisala žalostne razmere na njihovi ladji, na kateri so po njenih besedah migranti stisnjeni skupaj v majhni kajuti, zaradi česar so sredi razburkanega morja bruhali kar drug po drugem.