Ali, znan kot izreden tehnik, in Foreman (76 zmag, 5 porazov), ki so ga številni zaradi ''divjega'' stila napadanja označili kar za pretepača, sta v Kinšasi prikazala enega najbolj znamenitih dvobojev težke kategorije, po osmih rundah pa se je veselil Ali, ki je tudi zaradi tega dvoboja upravičeno nosil naziv The Greatest.

Nazadnje je Foreman, prijel se ga je vzdevek Big George, stal v ringu pri 49 letih, še sedem let kasneje se je dogovarjal za nov dvoboj, a je odločno vmes posegla njegova žena in preprečila dvoboj.

Začelo se je z olimpijskim zlatom

Uspešno kariero je 192 cm visoki boksar iz Teksasa začel graditi z zlatom na olimpijskih igrah 1968 v Ciudad de Mexicu. Kasneje je po verzijah WBA, WBF, WBC in IBF trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka in naslove v številnih dvobojih ubranil. Nazadnje mu je to uspelo aprila 1997 pri 48 letih, prvi šampionski pas za najboljšega na svetu pa je osvojil pri rosnih 24 letih, in sicer leta 1973.

Po končani športni poti se je Foreman posvetil poslom. Uspešno je začel prodajati ekstravagantne ražnje, kasneje podjetje prodal, nato pa med drugim prodajal posebno obutev za diabetike, pa recimo vitaminske napitke, s katerimi je prav tako dobro zaslužil.

Ljubitelj nemških ovčarjev

V zasebnem življenju je znan kot ljubitelj nemških ovčarjev, po neuradnih podatkih naj bi jih imel kar 16. Večkrat je bil tudi gost različnih razstav in prvenstev s temi psi, kjer vedno z zanimanjem opazuje reševanje nalog kot je sledenje, poslušnost in izvajanje obrambnih nalog.

Ljubezen do psov se je proti njemu obrnila le na že omenjenem dvoboju v Demokratični republiki Kongo. Tja je namreč pripotoval s psom, a prav ovčarji so bili tudi nekakšen sinonim za nekdanje belgijske kolonizatorje dežele, zato ta poteza v Zairu in Kongu ni bila dobro sprejeta.

Publika se je enotno postavila na stran Alija. A Foreman ni izgubil le zaradi publike. Strokovnjaki so si enotni, da je imel napačno taktiko. V vročini in visoki vlagi je preveč napadal ter se tako preveč iztrošil, tako da je lahko Ali izkoristil ponujeno ter bil prvi, ki ga je premagal na tako veliki tekmi.

Znameniti poraz in posledična osebna preobrazba

Poraz je bil tudi osnova za življenjsko preobrazbo Foremana, ki dve leti ni več stopil v ring, vmes pa je postal celo pridigar v eni od apostolskih cerkva v Houstonu. Iz mračnega pretepača se je spremenil v človeka, ki se je močno zavzel za mlade iz socialno šibkejših okolij.

Tudi z Alijem sta se spoprijateljila in v ljudeh je Foreman poudarjal le pozitivne stvari. Ob Alijevi smrti je za časnik Die Welt povedal: »Bil je neomajno predan zaščiti človekovih pravic in neutruden borec za svobodo. V življenju je bil za svoja prepričanja pripravljen na vsako žrtev. Njegovega poguma sam nisem nikoli imel.«