Občina Mirna Peč je imela po zadnjih podatkih iz lanskega leta skoraj 3000 prebivalcev, kar je šest odstotkov več kot leta 2010. Da bi vsem prebivalcem zagotovili čim boljšo zdravstveno oskrbo, sta se občina in novomeški zdravstveni dom odločila za vzpostavitev nove ambulante družinske medicine. Tako so včeraj v prenovljenih prostorih nekdanje osnovne šole odprli vrata nove ambulante, v kateri bo zaposlena zdravnica Milena Goljović, hkrati pa v občini še vedno ostaja zdravnica koncesionarka Mateja Guštin.

Kot dodaja župan Andrej Kastelic, je nova ambulanta za občino z vse večjim številom prebivalcev izjemnega pomena. »Prav v obdobju, ko smo razmišljali, s kakšnimi vsebinami zapolniti stavbo stare osnovne šole, se je pojavil interes zdravstvenega doma za vzpostavitev zdravstvene ambulante. Tako smo že v letu 2007 začeli pogovore. Z dodatno ambulanto mnogim našim prebivalcem omogočamo zdravstveno oskrbo bližje domu, kajti kar precej ljudi, ki imajo zdravnika drugje, je že spraševalo, kdaj bo odprtje.« Po besedah direktorice novomeškega zdravstvenega doma Alenke Simonič bo nova zdravnica v Mirni Peči v začetku delovala trikrat na teden po štiri ure, nato pa bodo glede na potrebe oziroma število opredeljenih pacientov njen delovnik lahko razširili na poln delovni čas.

Občina oživlja središče kraja

Obnovo nekdanjih upravnih prostorov šole so začeli maja lani in zaključili konec junija. Uredili so ambulanto, previjalnico, čakalnico, referenčno sobo ter večnamenski prostor. V oktobru so pridobili uporabno dovoljenje in v začetku januarja še verifikacijo ministrstva za zdravje, dodaja Simoničeva. V obnovo prostorov in nabavo potrebne opreme je novomeški zdravstveni dom vložil okoli 100.000 evrov, za zunanjost objekta, novo streho in parkirišča pa je poskrbela občina.

Z ureditvijo ambulante v nekdanji osnovni šoli občina uresničuje načrt urejanja objekta v središču kraja. Kot pravi Kastelic, želijo v stavbo umestiti dejavnosti, ki so širšega pomena za sam kraj. Tako so v njej lani jeseni odprli muzej Lojzeta Slaka, v stavbi delujejo tudi trije oddelki vrtca. »Svoj prostor bi tu lahko našla še razna društva. Razmišljamo celo, da bi sem preselili občinsko upravo. Idej nam ne manjka,« dodaja Kastelic. Na prenovo čakajo še prostori v nadstropju. Celotno naložbo v prenovo stavbe Kastelic ocenjuje na okoli milijon evrov, pri čemer računajo tudi na sredstva prek raznih razpisov.