Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je medtem poročala, da je severnokorejski vlak, na katerem bi lahko bil »visoki« uradnik prečkal mejo s Kitajsko. Ni bilo potrjeno, ali je ta uradnik dejansko na vlaku. Je pa več deset varnostnih vozil in varnostnikov zablokiralo ceste v okolici postaje v kitajskem mestu Dandong, ko je šel vlak mimo, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

V Peking bo vlak predvidoma prispel v torek zjutraj, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Kim je lani kar trikrat odpotoval na Kitajsko in se tam srečal s Xijem. Severnokorejski predsednik se je avgusta na zadnjem srečanju zahvalil Kitajski za njena prizadevanja pri denuklearizaciji Korejskega polotoka in vlogo, ki jo je odigrala pri zagotavljanju miru in stabilnosti.

Novo srečanje Trumpa in Jong-una bi lahko bilo v Vietnamu

Kitajska je glavna zaveznica in trgovinska partnerica Severne Koreje, želi pa si tudi odigrati vlogo pri razvoju obubožane sosede in pri tem ponuja svoje diplomatske usluge.

Kim se je lani večkrat srečal tudi z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom, junija pa z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Danes so južnokorejski mediji poročali, da so se uradniki ameriškega zunanjega ministrstva v zadnjem času večkrat sestali s severnokorejskimi kolegi, s katerimi so načrtovali novo srečanje Kima in Trumpa, ki bi lahko potekalo v Vietnamu.