Uvoz soje iz ZDA v EU se je od julija do decembra lani glede na enako obdobje leto poprej povečal za 112 odstotkov. ZDA s 75-odstotnim uvoznim deležem tako ostajajo glavni dobavitelj soje za EU, je danes sporočila Evropska komisija.

Prav tako je EU najpomembnejši izvozni trg ZDA za sojo, saj v Evropo izvozijo 28 odstotkov soje. Sledita Argentina z 10 in Mehika z devetimi odstotki.

V prihodnosti komisija pričakuje nadaljnje povečanje uvoza soje iz ZDA, saj je začela postopek, da bi se ameriška soja lahko začela uporabljati tudi za biogorivo.

EU vsako leto uvozi okoli 14 milijonov ton soje

Povečanje uvoza ameriške soje je del dogovora, ki sta ga julija lani dosegla ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Trump je takrat obljubil, da ne bo uvedel dodatnih carin na evropske avtomobile, Juncker pa, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Dogovorila sta se tudi o pogovorih v smeri zmanjševanja carin v smeri ničelne stopnje ter odstranjevanja necarinskih ovir. Pogovori med stranema tečejo že mesece, a večjega napredka doslej ni bilo.

V Washingtonu se bo v torek mudila Malmströmova, ki bo po pojasnilih Evropske komisije nadaljevala trgovinske pogovore »na podlagi agende dveh predsednikov«, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za dpa v pogovoru ob koncu leta 2018 povedala komisarka, ameriška stran doslej ni bila zelo zainteresirana za določanje obsega konkretnih pogajanj. Bi pa lahko več jasnosti prinesla srečanja v tem tednu.

Po dvostranskih pogovorih se bosta Malmströmova in Lighthizer srečala še z japonskim ministrom za trgovino Hiroshigejem Sekom. Na tristranskih pogovorih bodo obravnavali nepoštene trgovinske prakse, še posebej kitajske.