Starši v Vale de Salgueiro ob prazniku, ki ga tam praznujejo dva dni, tudi komaj pet let stare otroke vabijo, da si prižgejo cigareto. Izvor tega običaja ni jasen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ne vemo, kako ali kdaj se je ta tradicija začela,« je povedal župan Carlos Cadavez. »A imamo 101 leto starega prebivalca, ki pravi, da je bilo tako že v času njegovih staršev,« je dodal.

Po mnenju župana je bil običaj ob svojem nastanku povezan s praznovanjem odraščanja dečkov oz. vstopanju v puberteto. Petinštiridesetletni župan, po poklicu poštar, tudi svoji hčeri od devetega leta dalje na svete tri kralje dovoli kaditi.

Vaški duhovnik Julio Gomes pa je pojasnil, da je v tem delu države sicer predvsem s štefanovim, dnevom po božiču, povezanih več običajev, ki se vrtijo okoli mladih. Združevanje katoliških in poganskih šeg je bilo tod običajno, je dodal duhovnik, ki pa se mu zdi kajenje otrok na svete tri kralje »malce čudno«.

Vaščani ostajajo enotni

»Vaščani vedo, da tobak škodi zdravju,« pa je izpostavil novinar Jose Ribeirinha, ki je o tem običaju spisal knjigo. Po njegovem gre le za obred prehoda v adolescenco.

Običaj je verjetno desetletja potekal brez kakšnih komentarjev, a zadnjih 15 let vedno znova sproža kritično obdelavo v medijih. A domačini ostajajo enotni in skupaj odločno zavračajo sodbe zunanjega sveta. Letos je v vas pripotoval župan regionalne prestolnice Mirandela in skušal otroke prepričati, naj se spornemu delu folklore odpovedo, a je bil njegov trud zaman.

Šestletni Rui in njegova desetletna sestrična Eduarda sta tako kot njuni številni vrstniki komajda počakala, da so v soboto potihnile dude, kar je bil znak, da si lahko prižgeta cigareto, ki so jima jo dali starši. "Vsako leto kadim na 5. in 6. januar, preostanek leta pa nikoli," je povedala Eduarda, ki kadi od 5. leta. Skupaj z vrstniki in starši se je lahko pregrehi predajala do nedelje zjutraj.