Osemnajstletnica je pobegnila po dveh dneh počitnic v Kuvajtu, ki ga je obiskala skupaj s svojo družino. Načrtovala je potovanje s Tajske v Avstralijo, kjer bi zaprosila za azil.

»Moj brat, družina in savdske oblasti me čakajo v Kuvajtu,« je najstnica s hotelske sobe, ki je ne želi zapustit, preko telefonskega sporočila povedala za Reuters. »Ubili me bodo. Moje življenje je v nevarnosti. Za vsako malenkost mi grozijo, da me bodo ubili,« je še dodala.

Najstnica vztrajno zavrača deportacijo, čeprav so pred njeno sobo predstavniki Tajske oblasti, ki jo želijo spraviti na letalo za Kuvajt. Savdijka zahteva, da ji omogočijo vložitev prošnje za azil in dovolijo srečanje s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce.

Tajski odvetniki so skušali preprečiti izgon, a je sodišče danes zavrnilo njihovo zahtevo. Vodja tajskega urada za imigracijo Surachate Hakparn pa je kasneje na novinarski konferenci pojasnil, da Savdijke ne bodo izgnali proti njeni volji in da se bo kmalu sestala s predstavnikom ZN.

»Tajske oblasti bi morale nemudoma ustaviti deportacijo in ji omogočiti, da nadaljuje pot v Avstralijo, ali pa ji dovoliti ostati na Tajskem, kjer bi lahko iskala zaščito kot begunka,« je povedal Michael Page, namestnik direktorja nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) na Bližnjem vzhodu.

O dogajanju poroča z objavami na twitter profilu, ki ga upravlja tudi njena prijateljica.

HRW: Tajske oblasti sodelujejo s savdskimi

Savdijka je pojasnila, da ji je savdski diplomat po izkrcanju z letala na Tajskem, zasegel potni list. Oblastem je skušala dopovedati, da ni želela ostati v njihovi državi, in da ima urejen vizum za Avstralijo. Savdsko veleposlaništvo pa je v pisni izjavi pojasnilo, da so Mohamed al Kununovo pridržali na letališču, ker ni imela povratne letalske karte in da jo bodo izgnali v Kuvajt, kjer živi večji del njene družine. Nadaljevali so, da Savdska Arabija nima pristojnosti, da jo zadržuje na letališču ali kje drugje ter da ji niso zasegli dokumentov. Kot so dodali, so oblasti v stiku z njenim očetom, ki je prosil za pomoč.

Po informacijah HRW tajske oblasti sodelujejo s savdskimi. Izmislili naj bi si zgodbo, da dekle ni imelo urejenih dokumentov ter dopustili savdskim predstavnikom, da jo pričakajo na letališču in ji zasežejo potovalne dokumente. Tajska obtožbe močno zanika.

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so lahko Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji.