Konservativna vlada britanske premierke Therese May je samo 82 dni pred predvidenim odhodom iz EU sporočila nov brexitski dan D, ko bodo poslanci odločali o ločitvenem sporazumu z Unijo: čez natanko teden dni, in sicer po razpravi, ki se začne v sredo. Ni pa nujno, da se bo glasovanje res zgodilo, saj je dan D določila že za sredi decembra, pa ga dan prej odložila, ker je postalo očitno, da bo brexit Therese May, kot na Otoku pravijo sporazumu, ki ga je premierka novembra sklenila z EU, v parlamentu padel.

Mayeva v novem letu ni spremenila taktike. Vztraja pri ponavljanju vsega že velikokrat povedanega in pri strašenju, s katerim želi izsiliti potrditev svojega brexita v parlamentu, čeprav ga odobrava manj kot četrtina (22 odstotkov) Otočanov. Nasprotnike njenega brexita in brexita nasploh straši z nevarnostjo nesporazumnega odhoda iz EU, zagovornike brexita, tudi nesporazumnega, pa z nevarnostjo novega referenduma in preklica brexita.

Izmišljene koncesije EU?

Danes si je Mayeva pomagala tudi z namigom, da je v telefonskih pogovorih s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in drugimi kolegi v EU izposlovala določene ugodnosti v zvezi s sporazumom o odhodu. V Bruslju o tem niso nič vedeli. Tiskovni predstavnik evropske komisije je dejal, da sta se Mayeva in Juncker dogovorila samo o tem, da se bosta spet slišala. Dodal je, kar v Bruslju vztrajno ponavljajo: »Sporazum, ki je na mizi, je najboljši in edini mogoč.«

Vodilni brexitirji zaradi hitrega približevanja 29. marca, dne uradnega odhoda iz EU, ne skrivajo naraščajoče samozavesti in upanja, da bo Mayevi preprosto zmanjkalo časa za kaj drugega kot nesporazumni odhod. Novost v taktiki vodilnih brexitirjev je trditev Borisa Johnsona, da je nesporazumni odhod iz EU najbližje temu, za kar je 51,9 odstotka Britancev glasovalo na referendumu leta 2016.

Vaje policistov in tovornjakarjev

Vladine pospešene priprave na nesporazumni odhod pa povečujejo brexitski strah. Če sodimo po velikem povečanju prošenj za irske, nemške, španske in druge potne liste, številne zelo skrbi vsakršen odhod. Več kot dvesto zaskrbljenih poslancev je danes v pismu od premierke zahtevalo, naj izključi možnost nesporazumnega odhoda. Med priprave na takšen brexit, ki jih brexitirji razglašajo za »projekt strahu«, sodi napovedana okrepitev severnoirske policije s tisoč že določenimi policisti iz Anglije in Škotske, ki bodo začeli vaje še ta mesec. Prisotnost toliko angleških in škotskih policistov na Severnem Irskem bi razjezila republikance, tudi če bi jih ob nesporazumnem odhodu iz EU poslali samo na mejo med Severno Irsko in Irsko, ki bi postala nova meja med Britanijo in EU.

Bizarna pa je bila današnja prva vaja avtoprevozniških podjetij, ki jo je v grofiji Kent ob Rokavskem prelivu organiziralo ministrstvo za transport. Vaja, v kateri je sodelovalo okoli sto tovornjakov, je posledica strahu, da bi mejni nadzor v Dovru in drugih trajektnih lukah, ki bi ga prinesel nesporazumni odhod iz EU, ustvarjal do petdeset kilometrov dolge kolone in ohromil promet. Kentska lokalna vlada opozarja, da bi to prineslo kaos vsepovsod, od šolstva do zdravstva, od dostave živil in zdravil do odvoza umrlih.