»Menim, da sodelovanje sploh ni ogroženo,« je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal prvi mož Nissana Saikawa. Poleg Nissana in Renaulta v združenju sodeluje še podjetje Mitsubishi Motors.

Izvršni direktor japonskega avtomobilskega proizvajalca medtem ni želel komentirati obtožb na račun Ghosna. "Gre za proces znotraj japonskega sistema," je bil skop. Poudaril je, da se želi sam predvsem osredotočiti na vodenje Nissana.

Ghosona aretirali novembra

Ghosna so na Japonskem aretirali 19. novembra, tamkajšnje tožilstvo pa vplivnemu menedžerju očitajo tri nezakonita ravnanja. Med drugim naj bi skupaj s svojo desno roko Gregom Kellyjem v petih letih od 2010 skril okoli polovico svojih prihodkov - šlo naj bi za pet milijard jenov oz. skoraj 40 milijonov evrov svojih prihodkov. V naslednjih treh letih naj bi svojo plačo na papirju zmanjšal še za štiri milijarde jenov, ker naj bi se želel izogniti kritikam, da je njegova plača previsoka.

Ghosnova aretacija je sicer razkrila velika nesoglasja v tristranskem partnerstvu med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem. V Nissanu, ki sedaj v zavezništvu ustvari več dobička od Renaulta, so v zadnjem obdobju že pozivali k spremembi razmerij moči med vključenimi stranmi.