Od sobote zjutraj je na severni strani Alp zapadlo več kot pol metra snega. Ker marsikje v Avstriji še vedno sneži, so danes zaprte številne ceste. Za torek je napovedano novo močno sneženje.

V Avstriji nevarnost snežnih plazov danes ostaja visoka, in sicer 4. stopnje na petstopenjski lestvici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. A kljub opozorilom oblasti so se nekateri smučarji v nedeljo podali na turno smuko.

Med žrtvami tudi Slovenec

V zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije sta v nedeljo v ločenih nesrečah umrla nemška turna smučarja, ki sta ju pod seboj pokopala snežna plazova. Blizu kraja Schoppernau poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja, blizu Damülsa pa je pod plazom umrl 32-letni Nemec.

Na smučišču Gargellen v Predarlskem se je v nedeljo smrtno ponesrečila tudi 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem od smučišč zapeljala s proge, drsela po strmini in z glavo naprej padla v kup snega.

V smučarskem središču Zauchensee se je v nedeljo smrtno ponesrečil tudi 35- letni slovenski smučar. Padel je med smučanjem po delu proge, namenjenem smučanju po celcu, in obtičal v globokem snegu. Reševalcem ga ni uspelo oživiti.

Več ljudi v Avstriji še pogrešajo. Kot na spletni strani piše avstrijska radiotelevizija ORF, je v Spodnji Avstriji danes stekla reševalna akcija za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote. Na Solnograškem pa od sobote pogrešajo dva planinca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge. Kljub obsežni iskalni akciji ju še niso našli.

Sneg odrezal od sveta več ljudi

V avstrijskem smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do nedelje popoldne, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12.000 turistov. Še naprej pa sta zaradi nevarnosti snežnih plazov zaprti cesti do Obertauerna z obeh strani tega prelaza. Reševalne službe so sicer v nedeljo organizirale spremstvo za tiste, ki so se želeli vrniti domov.

Po poročanju agencije APA je na avstrijskem Štajerskem zaradi snega od sveta odrezanih okoli 2000 ljudi, smučišče Hochkar na meji med avstrijsko Štajersko in Spodnjo Avstrijo pa je zaprto. Na Zgornjem Štajerskem zaradi slabega vremena do nadaljnjega ne bodo leteli helikopterji.

Na Solnograškem je medtem motena oskrba z elektriko. Dopoldne je bilo brez električne energije 1500 gospodinjstev, še poroča APA.

Tudi na Bavarskem sta zaradi snega danes še vedno otežena cestni in železniški promet, čeprav je sneženje ponoči nekoliko ponehalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi na Bavarskem je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. Nekatere ceste in železniške proge so zaprte zaradi nevarnosti snežnih plazov, druge zaradi podrtih dreves in vej. Na jugu Bavarske so danes zaprte številne šole.