Skupina vojakov v Gabonu je danes pred svitom zasedla prostore državnega radia in v etru razglasila ustanovitev sveta nacionalne obnove. »Prišel je dan, ko se je vojska odločila, da stopi na stran ljudstva in Gabon reši pred kaosom. Vstanite kot en mož in prevzemite nadzor nad svojo ulico,« je Gabonce nagovoril poročnik Kelly Ondo Obiang v spremstvu dveh oboroženih gardistov. Oficirje je pozval, naj se polastijo orožja in streliva ter strateških točk, kot so javne zgradbe in letališča.

A že nekaj ur po omenjenem radijskem nagovoru je vlada sporočila, da ima vse pod nadzorom. Vojaki, zvesti vladi, so vdrli v zgradbo radia in aretirali vodjo puča, ki je govoril po radiu, dva pučista ubila, še tri zaprla, enega so našli skritega pod posteljo. Tiskovni predstavnik vlade je dejal, da bo proti generalom in voditeljem opozicije, ki so jih pučisti omenjali kot potencialne zaveznike, izvedena preiskava.

Bolni predsednik

Do tega prvega poskusa državnega udara v Gabonu, ki je pomembna proizvajalka nafte, je prišlo v času, ko je 59-letni predsednik Ali Bongo odsoten že več kot dva meseca. Konec oktobra ga je v Savdski Arabiji, kjer se je udeležil gospodarskega foruma, zadela možganska kap. Decembra so ga prepeljali v Maroko. Za silvestrovo je prvič po kapi nastopil na televiziji, a le s težavo, s čudnim pogledom in ohromljeno desno roko je govoril zgolj dve minuti, čeprav je sicer zelo zgovoren. Z nastopom je zanikal govorice, da je mrtev. Vendar ni videti zdrav. Oficir, ki je vodil puč, je tako po radiu dejal: »Predsednikov nagovor, ki naj bi končal razprave o njegovem zdravju, je v resnici samo okrepil dvome o njegovih fizičnih in psihičnih sposobnostih.« Toda njegovi podrepniki, ki si grabijo milijone, ne dovolijo, da bi kdo drug prevzel oblast, zato prikrivajo njegovo zdravstveno stanje. Pučisti so dali vedeti tudi, da vstajajo proti tistim, ki so »ubili mlade rojake« 31. avgusta 2016, misleč na nasilje s smrtnimi žrtvami po sporni ponovni izvolitvi Alija Bonga.

»Politična kriza se je začela že leta 2016, ko je Ali Bongo goljufal na volitvah, ki bi jih sicer izgubil,« je za Dnevnik dejal Michel Obenga, doma iz Gabona, ki vodi jezikovno šolo v Ljubljani. »Ni pa še jasno, kdo je za mladimi oficirji elitne enote, ki so zasedli gabonski radio. Dejstvo je, da se Gabonci niso odzvali njihovemu pozivu k uporu.«

Vendar Obenga tudi pravi: »Gabonci imajo dovolj tega, da si je ena družina prilastila oblast in večino bogastva.«

Omar Bongo, oče sedanjega hudo bolnega predsednika, je vladal več kot 40 let. Ves ta čas je tudi jemal podkupnine tujih naftnih družb, zlasti francoskega Totala. Obstajajo dokazi, da je samo v letih 1985 do 1997 prejel več kot sto milijonov evrov. Deset milijonov evrov vredne vile je imel v Nici, Parizu in na Korziki. Vsekakor je bil multimilijarder, kar je zdaj tudi njegov sin. Vendar pa je Ali Bongo v primerjavi z očetom neprimerno bolj nesposoben, med drugim mu je ob vsem bogastvu in velikih državnih prihodkih v letih 2009 do 2016 uspelo zgraditi samo 1500 socialnih stanovanj, čeprav jih je pred volitvam leta 2009 obljubil 5000.

Če ne bi bilo korupcije, bi lahko vsi prebivalci Gabona, ki je bogat z nafto, dobro živeli. Vendar tretjina prebivalstva živi v revščini. Še vedno pa imajo ljudje v tej državi, kot pravi Obenga, enega najvišjih življenjskih standardov v Afriki.