»Na tej cesti pogosto poči,« nam je dejal prebivalec Podturna pri Dolenjskih Toplicah, vasice, katere prve hiše so od kraja današnje hude prometne nesreče oddaljene nekaj sto metrov. Jutranjega trka treh osebnih vozil ni slišal. Pa vendarle je silovito počilo, bilanca je strahotna. Dva 41-letnika sta umrla na kraju nesreče, šest poškodovanih so odpeljali v novomeško bolnišnico. Nihče od njih ni huje poškodovan. Kot nam je povedal predstojnik novomeškega urgentnega centra Bojan Kostić, so dva zaradi pretresa možganov obdržali na opazovanju, štiri pa že odpustili v domačo oskrbo.

»Že od pol šestih stojim tukaj. Osebna vozila so lahko obrnila, s tovornjakom pa ne morem. Ko sem pripeljal, so bili policisti že na kraju. Takrat je res močno snežilo, cesta pa je bila že od Soteske naprej povsem zasnežena,« nam je okoli 9. ure pripovedoval voznik tovornjaka iz Ljubljane.

Prve ugotovitve policistov kažejo, da je bila vzrok nesreče, ki se je zgodila okoli 5. ure, previsoka oziroma neprilagojena hitrost glede na razmere na cesti, na kateri je bilo v času nesreče dva do tri centimetre snega. Voznica osebnega vozila znamke hyundai je peljala iz smeri Podturna proti Črnomlju.

»Ker ni prilagodila hitrosti vožnje stanju vozišča, ki je bilo takrat zasneženo, jo je začelo zanašati. Zapeljala je na levo smerno vozišče, prav v tistem trenutku pa je nasproti pripeljalo osebno vozilo znamke dacia. Prišlo je do silovitega trčenja, v dacio pa je nato trčilo še osebno vozilo znamke volkswagen golf,« je dosedanje ugotovitve pojasnil Željko Zrilič, vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto.

Bili naj bi na poti v službo

V razbitinah hyundaia sta umrla dva sopotnika, po naših neuradnih podatkih naj bi šlo za Roka U. z Dvora in Aleša V. iz okolice Ivančne Gorice. Voznica in še tretji sopotnik sta bila ranjena in so ju, tako kot še štiri druge udeležence, odpeljali v novomeško bolnišnico, hujših poškodb pa niso utrpeli. Po Kostićevih besedah je šlo večinoma za odrgnine in ureznine, ki so jih kirurško oskrbeli. Vse kaže, da so bili štirje sopotniki iz hyundaia sodelavci in so se peljali na delo v eno od podjetij na območju Črnomlja.

Kot dodaja Zrilič, na območju novomeške policijske uprave sicer ni cest z izrazitimi črnimi točkami. Dejstvo pa je, da je omenjena regionalna cesta zelo prometna, po njej potekajo dnevne migracije, zato je tudi možnost prometnih nesreč toliko večja. Lani so ceste na območju PU Novo mesto terjale trinajst življenj, 66 ljudi je bilo huje poškodovanih. Med najpogostejšimi vzroki je še vedno neprilagojena hitrost, ki je botrovala kar četrtini vseh prometnih nesreč na dolenjskih, belokranjskih in posavskih cestah. »Pri nesrečah, katerih vzrok je previsoka hitrost, so tudi posledice bistveno hujše,« dodaja Zrilič, ob tem pa apelira na vse udeležence v prometu, naj spoštujejo predpise, prilagodijo hitrost razmeram na cesti in nenazadnje tudi svojim sposobnostim. Tokratna nesreča je ena hujših na območju novomeške PU v zadnjih letih.