Čeprav so tekmeci uprizorili popolno ofenzivo, mu niso uspeli preprečiti zgodovinskega dosežka zmag na vseh štirih postajah turneje. Po prvi seriji v Bischofshofnu je bil šele četrti, v finalu pa je s popolnim napadom še enkrat nokavtiral tekmece in zmagal s prednostjo 13,8 točke pred Poljakom Davidom Kubackim, ki je najboljši skok porabil za nov rekord skakalnice (145 m v kvalifikacijah), ter Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je tako razveselil domače navijače.

Japonci na čelu z legendarnim Kasaijem so takoj po doskoku dočakali novega kralja turneje in ga prisrčno objeli, a veselje še zdaleč ni bilo tako bučno in evforično, kot so tukaj v minulih letih slavili Avstrijci, Poljak Kamil Stoch, Slovenec Peter Prevc… Kobajaši se je vljudno priklonil gledalcem na vseh straneh ob doskočišču in ob vsaki čestitki, sicer pa je deloval, kot da je za njim le še en popoln delovni dan v njegovi najljubši pisarni – na skakalnici. »Ne morem verjeti, da mi je uspel tako sijajen dosežek. Pred finalnim skokom nisem razmišljal o ničemer, želel sem narediti le dober skok,« je povedal 22-letni Rjoju Kobajaši.

Več novinarjev spremlja Takanašijevo kot Kobajašija

Čeprav je osvojil eno najprestižnejših lovorik v smučarskih skokih, pri rojakih ni vzbudil pretiranega medijskega zanimanja in evforije. Posebnih poročevalcev iz Japonske je bilo na turneji celo manj kot slovenskih (sedem iz petih medijev). Njegov pohod na zlatega orla je spremljala le peščica japonskih medijev v primerjavi s pravo armado, ki zapisuje vsak korak nacionalne junakinje Sare Takanaši. »Ne vem, kaj se dogaja na Japonskem. Upam, da je kaj več navdušenosti,« je bil odgovor kralja turneje.

Medtem ko so bili tekmeci iz evropskih reprezentanc pod izrednim pritiskom medijev (zlasti Poljaki, Nemci in Avstrijci), ki so spremljali vsak njihov korak, so Japonci postavili obrambni zid, saj spregovorijo le na obveznih novinarskih konferencah. S tem, ko se navzven delajo, da ne razumejo angleško, ampak odgovarjajo po prevajalcu, imajo po tekmi precej manj obveznosti in več miru. Odgovori so najpogosteje v enozložnicah ali največ v enem stavku. Mladi val japonskih skakalcev sicer razume angleško in s tekmeci znotraj karavane z nekaj frazami poklepeta, ko se pogovarjajo o tehniki skoka.

V skoke sta ga vpeljala pet let starejši brat Junširo, ki je tudi član reprezentance, in dve leti starejša sestra Juka, ki sta oba skakalca, vse pa je v šport usmeril oče. Ko je dobil priložnost v svetovnem pokalu, je že na prvi tekmi januarja 2016 v Zakopanih osvojil sedmo mesto, zimo končal na 42. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil bronasti kolajni med posamezniki in z ekipo na mladinskem svetovnem prvenstvu. V naslednji ni osvojil niti točke, lani pa je bil 24. skakalec zime. Do letošnje sezone je točke svetovnega pokala osvojil sedemnajstkrat, najboljša uvrstitev pa je bila šesto mesto lani v Lahtiju. Ob zelo lepem nastopu na olimpijskih igrah lani v Pjongčangu, kjer je bil sedmi na srednji in deseti na veliki skakalnici, je bil najboljši Japonec.

V lov za rekordi Petra Prevca

Potem ko je minuli dve turneji končal na 43. in 22. mestu, je na letošnjo prišel na krilih sijajne forme in v slogu dominantnega skakalca v svoji ligi. S tretjim mestom na uvodni tekmi sezone v Visli je postavil temelje, na katerih je gradil naprej. Ob takšnem nadaljevanju bosta ogrožena tudi rekorda Petra Prevca s 15 zmagami in 2203 osvojenimi točkami v eni sezoni. »Ne vidim razloga, zakaj ne bi bil sposoben podreti teh rekordov. V skokih je treba uživati in rezultati bodo prišli sami od sebe. Za uspešen skok je najpomembnejše ravnovesje telesa, ko se približuješ odskočni mizi,« pravi 174 centimetrov visoki vladar smučarskih skokov, ki ga vsi skušajo posnemati. Njegove odlike so milimetrsko natančen odskok in vzletna faza, v kateri se tako hitro naloži na smuči, da ne izgublja hitrosti. Pravi, da se je tega naučil tudi z gledanjem posnetkov skokov najboljših tekmovalcev na svetu. Pogosto je nasmejan. Glede obnašanja ni tradicionalni Japonec, ampak je ljubitelj hitrih avtomobilov, precej bolj razposajen in poln trikov v primerjavi s starejšim bratom Junširom.