Na poslovno območje Žeje pri Komendi je danes prvič zapeljal tudi avtobus javnega potniškega prometa, ki bo z rednimi progami poslej povezoval območje z Ljubljano in Komendo ter s številnimi kraji, iz katerih prihaja na delo vsak dan več kot 1500 zaposlenih. Ti so si morali doslej prevoz organizirati sami.

»Večina zaposlenih se je vozila na delo z lastnim prevozom, nekaj podjetij, na območju Žeje jih je več kot 50, pa je za zaposlene že doslej organiziralo skupne prevoze,« je povedal Marjan Potočnik, ki je na občini Komenda pristojen za področje okolja in prostora. Kot je dejal, je povezava poslovnega območja z javnim potniškim prometom za občino velika pridobitev, tako z vidika manjšega onesnaževanja okolja z izpušnimi plini kot zaradi izboljšanja konkurenčnosti gospodarstva.

Tri postajališča

Zaradi obeh razlogov so si zato v sodelovanju s poslovnim območjem Žeje pri Komendi za povezavo območja z javnim potniškim prometom prizadevali že več kot dve leti. Na prevoznike in pristojno ministrstvo, ki skrbi za organizacijo javnega prevoza, pa so intenzivneje pritiskali zadnjega pol leta in nedavno dosegli, da je ministrstvo za infrastrukturo vendarle izdalo dovoljenje za novo avtobusno progo, ki je začela voziti danes. Proga poteka od glavne ljubljanske avtobusne postaje na Celovško cesto, od tu pa po avtocesti in mimo Vodic do poslovnega območja in do Komende ter seveda obrnjeno. Avtobusi bodo vozili ob delavnikih od ponedeljka do petka in bodo imeli na območju tri postajališča: Komenda PC pod lipami (na vhodu na poslovno območje pred Lidlom), Komenda PC pod bori (pred podjetjem IMP PUMPS) in Komenda PC pod gabri (pred podjetjem G OGRINC). Na občini si prizadevajo, da bi dobili novo postajališče tudi v Žejah.

Vozni red po meri zaposlenih

Prevoze izvaja avtobusno podjetje Arriva, kjer so povedali, da je vozni red v največji možni meri usklajen s pričakovanimi potrebami občanov in z izraženimi potrebami gospodarstva na območju. Manjše prilagoditve voznega reda so še možne, zato prosijo potnike, da svoje predloge sporočijo na elektronski naslov promet@arriva.si, kjer jih bodo preučili in po možnostih v naslednjih mesecih tudi upoštevali. Cene tudi tej progi določa država. Od Komende do postaj na območju Žeje bo enosmerna vozovnica stala 1,30 in mesečna 49,40 evra. Iz Ljubljane bo stala enosmerna vozovnica do poslovnega območja Žeje 2,70, mesečna pa 102,60 evra. Potnikom so na voljo tudi kuponske in zneskovne vozovnice ter letne vozovnice z možnostjo mesečnega obračunavanja delodajalcu.

Nova avtobusna povezava je skozi Vodice prvič povezala tudi Moste in Komendo, kamor so doslej zavijali le avtobusi iz mengeške smeri, je še povedal Potočnik in dodal, da je zato nova proga velika pridobitev tudi za dijake in študente in druge potnike. Za zdaj so uredili postajališča brez nadstrešnic, a imajo te v načrtih še v letošnjem letu, je še povedal Potočnik. Podroben vozni red je objavljen na spletni strani občine in prevoznika, z njim so opremljena tudi postajališča.