»Letošnja izdaja Bobrov bo izrazito fizična, saj bo poudarek na plesu, gibu in telesu nasploh,« je ob prihajajočem ljubljanskem festivalu kulturno-umetnostne vzgoje napovedala Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL. Na enajstih Bobrih se bo v treh tednih zvrstilo več kakor 160 dogodkov, namenjenih otrokom vseh starosti, kar je za malenkost več kot lani, pripravilo pa jih bo več kot 70 različnih producentov, med katerimi so tako javni zavodi kot nevladne organizacije.

Večina dogodkov bo skozi različne umetniške zvrsti sledila osrednji temi, ponujala bo torej vpogled v možnosti in načine ustvarjalnega izražanja z gibom oziroma plesom, pri čemer pa bo poudarek na sodobni umetnosti. »Razlogov, da smo festival tokrat posvetili sodobnemu plesu, je več,« pojasnjuje Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča, ki je glavni producent Bobrov in kjer se bo festival 19. januarja tudi začel. »Prvi je ta, da se Bobri s to umetnostno zvrstjo doslej še niso podrobneje spoznali; drugi pa, da gre za področje, ki pri nas še ni institucionalizirano, nima torej ustanove, ki bi skrbela za njegov razvoj in dostopnost. In posledica tega je, da je tovrstne produkcije za mlade, pa naj gre za predšolske otroke ali najstnike, razmeroma malo.« Zaradi tega so producentom, zlasti nevladnim, predlagali, naj vsaj del svoje produkcije preoblikujejo in prilagodijo mlajšemu občinstvu. »Skoraj vsi sodelujoči so nam pri tem prisluhnili,« še doda. »In s tem nam je uspelo, da bomo na videz zahtevnejšo umetnostno zvrst lahko približali najširši publiki, še posebej seveda otroški.«

Obisk prireditev bo tudi tokrat brezplačen, razdelili pa bodo nekaj več kot 15.000 vstopnic, kar je za odtenek manj kot prejšnja leta. Razlog je predvsem v tem, da so plesni dogodki večinoma umeščeni v manjše dvorane. Festival se bo sicer odprl s premiero gledališke uprizoritve Ariol v režiji Matjaža Pograjca, v kateri bo na odrskih deskah zaživel majhen moder osliček, sicer znan kot osrednji junak istoimenskega stripa francoskih avtorjev Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta. Tradicionalno pa se bodo Bobri končali 8. februarja v Kinu Šiška, in sicer z »interaktivno« plesno predstavo Plesni stroj Bum Bam v režiji Tjaše Črnigoj.

Festival bo tudi tokrat spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru, koproducentu festivala. Ob tem bo že četrto leto potekal projekt Bobrove mlade oči, v katerem se bodo otroci iz ljubljanskih osnovnih šol na delavnicah ukvarjali z pisanjem kritik, novinarstvom, fotografijo in videom, na mednarodni okrogli mizi v okviru projekta T.E.E.N. se bodo najstniki pogovarjali o predstavah, ki so jih videli na festivalu, in o sodobnih pristopih v umetnosti za mlade, Bobri pa so se znova pridružili tudi mednarodnemu projektu Small size, ki je namenjen malčkom v gledališču.