Praznovanje in prijateljsko druženje se je za pet poljskih najstnic prelevilo v nočno moro. Prijateljice, stare 15 let, so se v tako imenovani »escape room« oziroma sobo pobega odpravile na praznovanje rojstnega dne ene izmed njih, stavbo pa je zajel požar. Ker jim iz sobe ni uspelo pravočasno pobegniti, je pet deklet v sobi groze v mestu Koszalin na severu Poljske izgubilo življenje, močno opečenega 25-letnega moškega pa so reševalci odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Soba pobega je prostor družabne igre, v kateri morajo obiskovalci najti pot iz zaklenjene sobe, tako da rešijo uganke, razvozlajo namige, najdejo sledi in podobno. S tem si počasi utirajo pot iz sobe, ki jo morajo zapustiti v določenem času, če želijo uspešno zaključiti igro.

Igro najstnic je v petek pozno popoldne zmotil požar, ki se je izkazal za usodnega. Dekletom namreč pred ognjem ni uspelo pobegniti iz 7,3 kvadratnega metra velike sobe, odgovorni, ki bi moral dekleta pravočasno spustiti na prostost, pa v času požara ni bil prisoten.

Gasilci vdirali v sobo

Prav dejstvo, da v času požara ni bilo prisotne odgovorne osebe, ki bi dekletom morda lahko omogočila pravočasen umik, in tudi siceršnji manko ustrezne možnosti evakuacije sta bila očitno ključna. Lokalni gasilci so povedali, da so tudi sami morali uporabiti silo in posebno opremo, da so se sploh prebili do sobe pobega.

Glede samega vzroka požara sta se v tujih medijih v soboto in nedeljo pojavljala dva scenarija. Poveljnik poljskih gasilcev Leszek Suski je v soboto pojasnil, da je bila električna napeljava v stavbi improvizirana in preblizu vnetljivim materialom. Danes pa je s Poljskega prišla vest, da za požar morda le ni bila kriva sporna električna napeljava, temveč da naj bi zagorelo zaradi napake na sistemu za plinsko ogrevanje stavbe, natančneje zaradi uhajanja plina.

Požar sicer ni izbruhnil neposredno v sobi, v kateri so bila dekleta, temveč v čakalnici ob njej. Ogenj se je hitro širil, še hitreje pa je v sobo pobega začel pronicati dim. Prav dim je bil najverjetneje neposredni vzrok za smrt petih najstnic, ki naj bi po prvih ugotovitvah preiskovalcev umrle zaradi zadušitve.

Na Poljskem nadzori, v Sloveniji mirijo

Tragedija je odmevala po vsej Evropi, najglasneje seveda na Poljskem. Župan mesta Koszalin je današnji dan razglasil za dan žalovanja, oglasila pa sta se tudi poljski predsednik in notranji minister. Slednji je odredil preventivne inšpekcijske preglede požarne varnosti v približno 1100 sobah pobega na Poljskem. Pregledov so se lotili takoj in do danes zvečer pregledali že okoli 200 tovrstnih prizorišč. Pri najmanj trinajstih so odkrili nepravilnosti z vidika varnosti in nemudoma odredili njihovo zaprtje.

Po poljski tragediji so se danes oglasili tudi iz slovenskega gospodarskega interesnega združenja escape room dejavnosti Er.Si, kjer mirijo, da je v slovenskih sobah pobega za varnost (tudi požarno) ustrezno poskrbljeno. Zagotavljajo, da vsakemu obiskovalcu pred začetkom igre predstavijo možnosti za predčasen izhod iz sobe pobega, ki ima tudi označen gumb za izhod v sili. Prav tako jih seznanijo, kje je ključ za odpiranje vrat na prostost. Za dodatno varnost in nadzor nad igro ves čas skrbi moderator, ki prek kamer nadzira in usmerja potek igre.

V združenju pojasnjujejo, da so v sobah, če jih ogrevajo kurilne naprave, ki potrebujejo zrak, tudi merilniki ogljikovega monoksida. Pripomočki, ki jih uporabljajo obiskovalci, pa delujejo na napetosti 12 voltov. Od leta 2014, ko so v Sloveniji odprli prvo sobo za pobeg, do danes ne beležijo nesreč.