Na Elizejskih poljanah v središču Pariza se zbralo približno tisoč protestnikov. Demonstracije sicer potekajo tudi drugod po Parizu in v drugih mestih po državi, vendar pa niso tako množične kot pred tedni. Po podatkih policije je bilo danes ob 15. uri na ulicah po celotni Franciji okrog 25.000 protestnikov, medtem ko jih je bilo prejšnji teden 32.000, ob začetku protestov novembra lani pa jih je bilo na ulicah 282.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu po začetku novih protestov so oblasti po vsej državi zabeležile več nasilnih incidentov. V Parizu so protestniki v policijo metali steklenice in kamenje, na kar so policisti odgovorili s solzivcem. Solzivec so morali nad izgredniki sicer uporabiti tudi v mestih Beauvais in Montpellier, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je protestnike na Twitterju pozval k »odgovornosti in spoštovanju zakonov«.

Protestniki so se v Parizu s policisti spopadli tudi v bližini francoskega parlamenta in muzeja Musee d'Orsay. Množice turistov so v bližini muzeja sredi popoldneva bežale pred solzivcem, policija pa je blokirala mostove čez Seno, poroča AFP. Protestniki so se nato vendarle umaknili stran od obrežja Sene in odšli proti parlamentu.

Potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron decembra napovedal nekatere ukrepe za pomiritev protestov, se je sicer število udeležencev demonstracij občutno zmanjšalo.

Protestnike je v sredo razburila aretacija enega vidnejših predstavnikov gibanja Erica Droueta

Oblasti so ga prijele in pridržale za deset ur, ker naj bi organiziral protest, ne da bi o tem obvestil policijo. Voznika tovornjaka, ki je med drugim nastopal kot tiskovni predstavnik gibanja, so sicer aretirali že prejšnji mesec, ker je imel pri sebi na enem od protestov leseno palico, ki so jo označili za orožje. Zaradi nošenja "prepovedanega orožja kategorije D" bo moral junija na sodišče.

Gibanje rumenih jopičev sodeč po rezultatih javnomnenjske ankete, ki jo je v četrtek objavilo podjetje Odoxa Dentsu, podpira 55 odstotkov Francozov.

Protestno gibanje, ki uradno nima voditeljev ali organizatorjev, se je pojavilo v sredini novembra zaradi dviga trošarin, a je kmalu preraslo v protivladne proteste. Pogosto so se demonstracije, ki so bile le redko prijavljene, sprevrgle v nasilje. Število udeležencev protestov se od njihovega začetka 17. novembra občutno manjša, na zadnjem protestu na silvestrski večer se je v Parizu zbralo le nekaj sto ljudi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je krizo skušal umiriti z 10 milijard evrov vrednim paketom ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev, a to protestov ni ustavilo. Se pa je protestno gibanje razklalo na tiste, ki so se pripravljeni pogajati z vlado in tiste, ki vztrajajo na barikadah.