Slovenskima predstavnikoma v ligi ABA se vse bolj obeta črn scenarij, po katerem bosta o zadnjem mestu, ki pomeni izpad iz jadranskega tekmovanja, odločala med seboj. V 14. krogu je namreč Olimpija po izjemnih neumnostih po podaljšku klonila v Zadru, Krka pa je bila brez možnosti proti Crveni zvezdi. Ljubljančani in Novomeščani so tako z le štirimi zmagami na 14 tekmah povsem sami na dnu lestvice. Mornar mora tekmo s Partizanom še odigrati.

Izredno pomemben obračun v Zadru je Olimpija odprla mehko in gostiteljem dovolila, da so si hitro nabrali nekoliko višjo prednost. Košarkarji trenerja Anteja Nazorja so prednjačili z igro pod obročem, kjer so imeli prednost v moči in ob lažjih Olimpijinih košarkarjih zlahka prihajali do košev. Ko je v drugem delu druge četrtine kazalo, da bi se lahko Zadar odlepil, sta odgovornost prevzela povratnik po poškodbi Miha Lapornik in Roko Badžim ter poskrbela, da sta s soigralci na glavni odmor odšla z le dvema točkama zaostanka. V drugem polčasu, ki se je zaradi težav s semaforjem v dvorani Krešimirja Ćošića začel z nekajminutno zamudo, je bil pritisk na Olimpijine košarkarje in sodniško trojico še večji, saj so se člani navijaške skupine Tornado preselili za enega od košev, potem ko je bil njihov sektor zaradi izgredov na tekmi proti FMP zaprt. Zadar je sredi tretje četrtine ušel na 11 točk razlike, a so jih gostje hitro ujeli, po zaslugi dobrega meta za tri točke pa si 42 sekund pred koncem zagotovili štiri točke prednosti. Kazalo je, da je Olimpija prišla do pomembne zmage, a sledile so neverjetne neumnosti. Luka Žorić jih je dvakrat kaznoval, nato pa Ljubljančani 4,2 sekunde pred koncem niso pravočasno izvajali avta in Zadar je preko Maria Littla celo metal za zmago, a zgrešil. V podaljšku so si gostitelji enostavno bolj zaslužili uspeh in po bolj zbrani igri od nasprotnika do njega tudi prišli, očitno pa se zmajem ni izšla niti izbira novega trenerja, saj Saša Nikitović v rezultatskem smislu ni prinesel prav nikakršne spremembe.

Povsem brez moči je bil proti vodilni ekipi lige ABA Crveni zvezdi drugi slovenski predstavnik Krka. Trener Novomeščanov Simon Petrov je pred tekmo poudarjal, da mora njegovo moštvo hrabro v boj in da se ne sme ustrašiti nasprotnika, a razlika v kakovosti je enostavna prevelika. Beograjčani so od uvodnega sodnikovega meta zagospodarili na parketu dvorane Leona Štuklja in z moštveno igro rešetali koš Krke. Žoga je pri srbskem moštvu odlično krožila, zato so košarkarji v rdeče-belih dresih prihajali do številnih odprtih metov in tudi zadevali. Proti strelsko razpoloženi Crveni zvezdi dolenjsko moštvo tako ni imelo niti najmanjših možnosti za presenečenje, kar je Petrov izkoristil za višjo minutažo nekaterih mlajših igralcev, ki so tako prišli do prepotrebnih in dragocenih izkušenj.

»Na trenutke smo igrali zelo dobro in točno tako, kot smo se zmenili. Obramba je bila na želeni ravni, tudi v napadu smo se držali dogovorov. Kljub temu nas je Crvena zvezda premagala z visoko razliko, kar je posledica razlike v kakovosti igralcev in višini proračuna. Beograjčani so bili tokrat enostavno preveč razpoloženi, da bi lahko upali na presenečenje,« je povedal trener Krke Simon Petrov, ki to pot ni ponudil priložnosti za igro Domnu Bratožu. »Šlo je za taktično odločitev. Poskušali smo z drugimi idejami, tako da Bratož tokrat ni dobil priložnosti,« je pojasnil Petrov.

Liga ABA, 14. krog: Cibona – FMP 90:71 (23:28, 47:41, 69:56, Bundović 22; Pot in Rebec po 15), Jutri ob 19. uri: Partizan – Mornar, ob 21. uri: Mega B. – Cedevita, v nedeljo ob 17. uri: Budućnost – Igokea.